Snack med tidigare IKSU-spelaren Madelen Jonsson

madde2

Tre minuter och 47 sekunder in på sudden, mer tid än så behövde inte Madelen Jonsson på sig när hon sköt hem SM–guldet till IKSU en aprillördag, den 16:e, i Stockholm 2005. Åtta år senare är hon tillbaka i högsta serien hos Sala Silverstaden. Orangearapporter träffade henne efter Salas bortamatch mot Karlstad.
– Vi mötte Varberg i våras i kvalet och spelade bort dem från SSL i sista matchen. Därefter frågade vi henne om hon ville komma till oss och hon hoppade på det tåget. Det är en spelare som är rutinerad, har bra kvalitéer och har allt man kan begära av en lagkapten, säger assisterande tränaren i Sala Stefan Ekström.
Madelen Jonsson var lagkapten i matchen mot Karlstad i ordinarie lagkapten Melinda Folmerz frånvaro.

 Det är nog ingen som kommer att glömma bort målet som Madelen Jonsson kom att göra i SM-Finalen 2005 mot Pixbo. Ett matchavgörande mål i sudden som gav IKSU deras första SM-guld. Dessutom svarade hon för ett mål under ordinarie speltid. I slutspelet den säsongen vart det fyra poäng fördelat på tre mål och en framspelning, i grundserien svarade Alfta-fostrade Madelen för sju mål och fyra framspelningar på 20 matcher.

Säsongen därefter vart det 20 + 8, 29 poäng på 21 matcher i grundserien, 3 + 3 i slutspelet där hon spelade fram till Josefina Eiremo två mål i finalen mot Rönnby. En final som IKSU vann med 6–4.

Hon kom till IKSU inför säsongen 2003/2004 från Holmsund City IBC och stannade till och med 2005/2006. Därefter blev det spel i Pixbo, Göteborg innan hon vände till Warberg dit nuvarande förbundskaptenen Curt Söderström vände och han lockade med sig Madde dit.

madde3

– Jag hade det lite trögt i början i Pixbo, men det rullade på andra säsongen där. Men tredje började jag tappa motivation för innebandyn och ville trampa ner lite efter den, berättar Madelen Jonsson.
Men då kom Curt Söderström att övertala henne att komma ner till Warberg och spela. Något hon nappade på.

– Ja, han fick för sig att han skulle ner till Varberg och undrade om jag skulle komma ner dit. Jag tänkte, näe, det vet jag inte, men jag åkte ner och sedan blev jag kvar där i fyra säsonger, berättar Madelen och fortsätter;

– Under tiden där spelade jag center och det var faktiskt roligt att få testa på den rollen. Man är lite mer delaktig i jobbet över hela banan och man kommer in mer i den defensiva delen och är med offensivt också. Jag tycker att det var roligt och jag känner man utvecklades ganska mycket där, säger Madelen Jonsson som inför den här säsongen valde att gå över till Sala Silverstaden.

– Det var egentligen tänkt som ett mellanår, men jag och lagkamraten Anette Lundin kom hem från en semester lite tidigare än planerat, så nu är det bara att köra på säsongen ut. Vi får hoppas på att det vänder.

Borta mot Karlstad såg det faktiskt lovande ut i slutet av den första perioden. Sala kunde komma upp och bland annat skapade Madelen oreda i Karlstads försvar under en 30-35 sekunder. Men hemmalaget var det laget som hade fört spelet och i den andra perioden fick de utdelning. Inom loppet av två minuter gick KIBF upp till en 3–0 ledning som var 5–0 när det var paus.

madde1

– Vi gjorde en bra förstaperiod där vi följde vår spelidé. Sen vet jag inte vad vi höll på med i den andra perioden, vi var helt stirriga och fick inte alls till vårt spel. Karlstad ändrade i sin idé lite grann, de kunde rycka ifrån oss med ganska många mål, säger Jonsson.

I den tredje perioden ryckte man upp sig lite och då kunde Sala reducera två gånger om. Men Karlstad var numret större och kunde vinna med 8–2. Dock så kommer jag minnas det målet som Madelen kom att göra i den perioden, hon tog emot bollen, vann kampen med försvararen och vände om och sköt.

– Jag såg att Johanna Fahlström var intresserad av ta frislaget från halva plan, jag var en mot en i slottet och kunde bara vrida om och lyckades sprätta upp den, när Madelen själv fick beskriva målet.

# Vad saknades i matchen?

– Jag vet inte riktigt, det kändes inte som vi spelade som ett lag. Det var nog efter andra perioden när de drog iväg, det kändes som vi skulle göra allting själv, vi spelade inte som ett lag utan gick in och körde mycket på egen hand.
– Sen tycker jag att vi slarvade mycket och kastade iväg för många bollar som vi egentligen kunde ha tagit tillvara på bättre.

# Annars, hur har du upplevt säsongen?

– Det har varit väldigt mycket upp och ner, vi har drabbats av korsbandsskador på två av spelarna, vi har en väldigt tunn trupp just nu och det märks på träningarna och allting. Det blir kämpigt, man får byta kedjekamrater och sådär inför varje match, det blir svårt att spela ihop sig komma in i något bra flyt, säger Madelen som hoppas att man ska komma på benen framöver.

Vi återvänder där till assisterande tränaren i Sala Stefan Ekström och tar hans ord om matchen.

– Vi kom inte upp i vår standar, i den andra perioden föll vi igenom och det vart lite enkla mål, efter det fick vi inte riktigt kontroll och de kunde spela på det, det vart lite desperat. I sista perioden ryckte vi upp och hittade lite tillbaka till det som vi pratade om innan matchen.
– Det finns lite att jobba på, men vi får ta en match i taget och se hur långt det räcker.

Närmast väntar KAIS Mora på hemmaplan för Sala (4:e januari) som just i detta nu ligger på kvalplats två poäng till Jönköping som ligger på rätt sida strecket och fem poäng upp på Uppsala som ligger på nedflyttningsplatsen. Efter den matchen har man just Uppsala borta den 10:e januari.

ANDERS ANDERSSON

madde4

Fakta om Madelen Jonsson:

Klubbar i karriären:
Alfta IBK (1997/1998–2002/2003) Holmsund City IBC (2003/2004) Iksu Innebandy (2003/2004–2005/2006)Pixbo Wallenstam IBK (2006/2007–2008/2009)Warberg IC (2009/2010-2012/2013)Sala Silverstaden IBK (2013/2014-)

Andra spelare om Madelen Jonsson;
Susanne Ekblom, lagkamrat med Madelen i IKSU:
Vad finns det att säga om henne som spelare och vad var hennes styrkor när hon spelade i IKSU?
– Handlederna, hon har en fantastisk teknik. Sen är det en jättegullig tjej som har båda fötterna på jorden. Ödmjuk och äkta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.