Intervju med Sara Kristoffersson

sarak2

Ikväll fortsätter SM-slutspelet med semifinalerna. Det gör det också utan deltagande från IKSU. Däremot är Kais Mora ett av lagen som har möjligheten att ta sig hela vägen till Malmö och finalen den 12:e april. Mora möter Västeråslaget Rönnby i sin semifinal medan Djurgården spelar mot IKSUs motstånd i kvarten Pixbo.

Orangearapporter träffade comebackande Sara Kristoffersson i dagarna hemma i hennes innebandybutik i Karlstad och snackade lite om comebacken, hur det såg ut innan operationen, hennes vilja och glöd efter att kunna få ta hem ett SM-Guld. För den Kristinehamnsbördige 28-åringen som har vunnit fyra VM-Guld saknar ett SM-tecken. Det höll på att bli final förra säsongen, men då satte IKSU käpparna i hjulet i semifinalen. 2012 var Mora senast i final och förlorade med 7–1 mot IKSU, den säsongen spelade Sara i IBF Falun.

# Hur såg det ut fram till operation?

– Jag körde på fram till operationen med i stort sett samma träning som jag har gjorde när jag spelade. Man var förberedd när den kom.

Sedan satte jag igång med rehab träningen dagen efter operationen och kroppen svarade mycket bra på den träningen. Sen är det klart att inte ens jag själv hade vågat hoppats på att kunna vara med i slutet på den här säsongen, berättar Sara Kristoffersson och fortsätter;

– Då det gick bra tänkte jag att man kunde ställa upp och vara med så mycket det bara går, även om jag inte är på den nivån man önskar att man vore. Men jag vill vara med bidrag till föreningen och laget som jag brinner för. Man får göra så gott man kan vid sidan av planen som på planen.

# Har du hunnit reflektera kring hur det kändes innan operationen och nu efteråt?

– Direkt efter själva operationen kändes det som en frihetskänsla i själva höften (högra benet), jag hade inte haft full rörlighet i den fick jag reda på. Det kändes jättebra på en gång, därefter har jag inte belastat kroppen med matchspel och alla de rycken.

– Jag har inte haft ont i baksidan på något vis än så länge, inte ens efter det lilla som jag har spelat, jag hoppas att det är bra, säger Sara Kristoffersson och vi kommer in på att inte kunna få ut max av sitt kunnande. Victoria Wikström i IKSU hade problem med en ischias- nerv för två år sedan, något som har kommit tillbaka och Sara förstår hur det känns.

– Himla tråkigt det där, jag vet att hon hade jättemycket problem för något år sedan och jag vet precis hur det känns
– Det var jättejobbigt för mig i slutspelet förra säsongen, man ville så mycket men jag hade så ont. Men det var bara att köra på, det var inte så mycket att göra åt det då.    Efteråt tänkte man om det var värt att förstöra kroppen. Då bestämde jag mig för kolla upp det och komma till botten med problemet. Jag känner att det var väldigt skönt att få reda på vad det var för problem.

# Hur har det känts i kvartsfinalerna mot IBK Dalen, dels för egen del och för laget?

– Det har varit tre väldigt tuffa matcher, den första vann vi ganska stort (9–0) och i den var det mycket utvisningar, avblåsningar och en väldigt konstig match. Men det kändes ändå bra, vi har ett bra go i laget och man är väldigt peppad på att gå hela vägen.

– Sen är det klart att det finns fortfarande bitar kvar att jobba på och förbättra, uppe i Umeå i den andra matchen var de lite hetare än oss i början av matchen och det måste vi ta med oss in i semifinalerna som väntar. Vi måste vara med i starten, annars kan man hamna i underläge och det är svårt att hämta upp många mål i en semifinal, säger Sara Kristoffersson och fortsätter;

– IBK Dalen gjorde det bra, de är ett hårt arbetande lag, ett kollektiv som kör hela vägen. Men det kändes ändå som vi var lite bättre på varje position och hade den där extra växeln.
– Vi kändes som värdiga vinnare. För egen del gjorde man några inhopp och spelade lite sporadiskt, efteråt kändes det sådär. Men jag tycker ändå att jag fick svaret som jag fick var positivt. Nu behöver jag mer matchträning för att komma in i det, för med klubba och boll kändes det bra. Samtidigt vill man inte belasta för mycket i början.

Efter intervjun som vi gjorde förra lördagen åkte Sara Kristoffersson upp till Borlänge och Dalarna under söndagen. Hon har därefter tränat med laget under veckan och är förberedd inför den första semifinalen mot Rönnby som spelas ikväll. Vi frågade henne om att det blev just Rönnby i semifinalen.

– Det är ingen enkel match överhuvudtaget, det ska det heller inte vara i en semifinal. Rönnby har gått riktigt bra på slutet och har smugit upp lite, de har varit riktigt bra i slutspelet. Det gäller att se upp och vara med från början.

# Vad är det Mora ska göra som lag för att gå hela vägen?

– Framförallt att alla måste vara på topp, så är det, sen ska man ha den extra lilla turen att det ska studsa rätt och att man är först in i närkamper och situationer, att man tänker att det är sista bytet hela tiden. Sen slutspelsinnebandy är inget finlir, det gäller att vinna kamperna framför eget som motståndarnas mål, att man är hetare i situationerna, för det är där det avgörs.

# Hur lyder då drömscenariot?

– Det är väl såklart att stå där den tolfte april med guldet, det är det som är målet och det är det man spelar för. Vi har haft det som mål i flera år och nu i år känns det som… jag verkligen hoppas att det blir verklighet, avrundar Sara Kristoffersson.

ANDERS ANDERSSON

sarak
Fakta Sara Kristoffersson

Med i All-star team VM 2007 och 2009
Ã…rets spelar i svensk innebandy 2009
VM-Guld; 2003, 2007, 2009, 2011
VM-Brons; 2005
Klubbar i karriären; IBK Kristinehamn, Kristinehamns IBF, Karlstad IBF, IBF Falun, KAIS Mora IF, IBF Falun, KAIS Mora IF.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.