Historiska anekdoter den 23:e januari

För fyra år sedan idag mötte IKSU Djurgården på bortaplan, matchen spelades i Sjöstadshallen. Det blev en jämn historia till slut. Ranja Varli kunde ge Djurgården ledningen i den första perioden och i den andra utökade Sara Ekström (pass från nyligen comebackande Hermine Dahlerus) till 2–0. Tre minuter senare reducerade Cassandra Edberg (Frida Eriksson) och Martina Söderqvist kvitterade ytterligare fem minuter efter. Hemmalaget återtog ledningen, Ranja Varli hittade fram till Lisah Samuelsson, men IKSU kopplade sedan grepp om matchen målmässigt.

Josefina Eiremo (Victoria Wikström), Frida Norström (Frida Eriksson) och Emma Hamren (utan assistans) såg till att IKSU ledde med 5–3 efter två perioder.
I den tredje tog det bara 28 sekunder så hade Sara Ekström gjort sitt andra mål för aftonen, Hermine Dahlerus ville inte vara sämre och fick en passning från nyss nämnda Sara och vi hade 5–5.

Lagen följdes åt, Djurgården gjorde 6–5, Sara Ekström för tredje gången (Hermine Dahlerus) och inte nog med det så gjorde hon även 7–5, då hade IKSU tagit time out tre minuter innan det målet. Frida Eriksson (Frida Norström) och Emelie Wibron såg till att det blev reducerat och kvitterat och vi hade likaläge med fyra och en halv minut kvar att spela. Moa Tschöp (numera KAIS Mora) åkte ut för hög klubba med fyra minuter kvar och IKSU fick spela fem mot fyra. Men man lyckades inte ta till vara på det läget och med en och halv minut kvar gjorde moa Tschöp det avgörande målet (Amanda Wendelstig)

Skotten i matchen blev 39-32 till Djurgården (9-6, 13-13, 17-13) och hela 402 satt bänkande i Sjöstadshallen för fyra år sedan.
Mötet i Umeå tidigare på hösten den säsongen, 2010/2011, slutade 6–4 till Djurgården som vann båda matcherna i serien. Amanda Wendelstig blev stor matchvinnare för Stockholmslaget med tre mål i den matchen.

När serien summerades vann IKSU på 63 poäng tätt följt av KAIS Mora 60, Pixbo 60, Rönnby 59 och Djurgården 56. I slutspelet mötte IKSU Dalen i kvartsfinalen och den serien gick till fem matcher och där vann de orangea hemma i den avgörande matchen med 5–1. Djurgården slog ut Rönnby och den matchserien gick också till fem matcher, den avgörande i Västerås slutade 10–4 till blåränderna.

I semifinalerna  vann IKSU i tre raka mot Pixbo medan Djurgården pressade KAIS Mora till en avgörande match i Mora. Där klev Emelie Lindström och Amanda Wendelstig fram, Emelie gjorde ett mål och två pass medan Amanda svarade för två mål och två pass.
Då hade vi en final mellan IKSU och Djurgården.

Det blev en spännande final där lagen följde varandra, men IKSU försökte rycka och Djurgården svarade. Amanda Wendelstig gjorde finalens första mål (Moa Tschöp). Namita Andersson kvitterade (Victoria Wikström) och Nina Bäckman (Iza Rydfjäll) såg till att det stod 2–1 efter den första perioden. Martina Söderqvist fixade 3–1 (Victoria Wikström), Hermine Dahlerus (Sara Ekström) gjorde först 3–2 och passade sedan fram Ranja Varli till 3–3. Malin Eriksson (numera Djurgården) satte 4–3 innan den andra perioden var över (Frida Eriksson)

Inom loppet av fem minuter i den tredje perioden fick vi se fyra mål varav ett blev avgörande för matchen och vilka som blev svenska mästare 2011. Djurgården kvitterade genom Sara Ekström (utan assistans) 07:05 in i perioden, sen återtog IKSU ledningen när Nina Bäckman hittade Cassandra Edberg. Två minuter efter det målet klev Amanda Wendelstig fram och hittade Emelie Lindström som ordnade 5–5. Nu kom avgörandet, Hermine Dahlerus hittade rätt och det målet gav Djurgården SM-Guldet.

Finalen sågs av 8 683 åskådare i Malmö Arena.

ANDERS ANDERSSON

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.