Igår (22/12) hade det gått tre år sedan jag bevittnade min första hemmamatch i IKSU-borgen. De orangea mötte Rönnby IBK från Västra Aros (gamla namnet på Västerås), det blev en spännande kamp som IKSU kunde avgöra på slutet. 5–4 slutade mötet. Ett år senare (2013) var jag iväg igen innan jul, då väntade FB Uppsala och det vart vinst med 8–2, en ny tradition för undertecknad var född. Dessutom fick jag se snö innan julafton, något som man i Värmland inte är bortskämda med.

iksuiksu

Förra julen var motståndet också Uppsala och senaste tillskottet till IKSU Amanda Delgado Johansson kunde med tre mål se till att det blev förlust med 4–6. Julia Nordin, som återvände hem till Umeå den matchen svarade för ett mål i fel målbur(!). Men inför den här säsongen återvände hon till de rätta färgerna efter en säsong i Östra Aros (Uppsala).

iksuiksu2

Så i helgen som gick bar det av ner till Malmö och bortamatchen mot nykomlingen Malmö FBC. För en tradition är till för att hållas. Efter mellanlandning i Göteborg på två timmar (som innehöll mat och en liten promenad) kom jag in på Malmö Centralstation och kunde ta sikte på hotellet för att sedan styra mig färd mot arenan, Baltiska Hallen. På vägen ner på tåget infann sig känslan, ni vet den man känner när man är nykär. Jag skulle iväg och se laget som betyder mycket.

Genom åren har det blivit många resor, 2012/2013 var jag iväg på två matcher hemma. 2013/2014 blev det tre hemma och förra säsongen landade det på sju hemma och tio borta. Den längsta borta–turen gick till Visby och mötet med Endre.
Men vad gör man inte för idrotten(!).

bevvan

Väl framme på arenan, en kvart innan matchstart, kunde jag inta position för fotografering. Innan matchen så passade Malmö FBC på att hylla de sex IKSU-spelarna, Cornelia Fjellstedt, Sofie Andersson, Katarina Bjuhr, Emelie Wibron, Iza Rydfjäll och Josefina Eiremo som var med och vann VM-guld i Finland helgen innan. En mycket fin gest och när Per-Henrik Rasmussen räckte över en guldtacka (men även en Malmöhalsduk) i choklad och sa till spelarna att den här, är inte till Andreas Harnesk (tränaren) utbröt ett kär–vänligt skratt.

Matchen? Efter en jämn period målmässigt kunde IKSU rycka ifrån i mittenperioden.
Man ledde då med 0–8 och inför den tredje perioden frågade Beverly Smedenäs, tidigare målvakt i IKSU numera Malmö (hon är från Malmö från början och gick tillbaka dit mitt under förra säsongen) om jag skulle skriva att hon var bra fram tills hon bytte ut sig själv. Jag blev paff och kunde inte svara något vettigt. Men ingen skugga ska falla över henne, hon fick inte någon direkt hjälp från sina utespelare. Då är det inte lätt att freda målet från påhälsning, speciellt inte när IKSU står för motståndet.

malinm

IKSU gjorde ytterligare två mål i den sista perioden där hemmalaget Malmö lyckades till slut få in ett mål. Matchen slutade 1–10.

– Såklart. Ett guld glömmer man aldrig och framförallt inte det första. När man fick spela med några av svensk innebandys allra största profiler, allt från Sussi (Susanne Ekblom), Stickan (Martina Söderqvist), Mini (Therese Andersson), det finns flera att nämna, det är klart det är ganska stort och det är jag stolt över att få spela med dom, säger målvakten Malin Marklund när jag pratade med henne efter matchen när vi kom in på att det var just i Malmö som hon var med och tog SM-Guld 2012.

# Hur var det att möta Malmö FBC?

– Under den andra perioden förstod jag varför dom tog sig upp till SSL och varför det har gått bra för dom. Dom är otroligt spelskickliga och framförallt i deras spelvändningar, det är ett ungt och lovande lag.
– Får dom bara fortsätta jobba på det dom har så tror jag att det kan bli ett riktigt bra lag som kommer att ligga betydligt högre upp i serien om några år.

# Hur har det sett ut under VM-uppehållet?

– Vi har haft mycket egen träning, någon sväng har jag varit iväg och tränat med ett kill-lag, men mycket egen träning. Det kan vara nyttigt att byta miljö ibland och få en nytändning. Det kunde i alla fall jag känna att jag behövde och flera andra.
– Det har varit ganska mycket, det är inte bara spela match en–två gånger i veckan utan tre träningar. Vi lägger ner otrolig mycket tid, det är svårt att förstå faktiskt, det blir mer än en halvtidstjänst.

# Ni är dessutom iväg och visar upp IKSU Innebandy på staden bland annat…

– Precis, det tycker jag är något som är väldigt viktigt för mig som person och föreningen. Jag tycker att vi måste ut och synas för vi representerar inte bara IKSU som förening utan Umeå som stad och Västerbotten. Vi vill visa att vi är bra förebilder och står upp för bra och vettiga värderingar.
– Det har varit roligt, berättar Malin Marklund som i samband med en av sponsorernas julklappskväll vann en el-grill.
– Ganska duktigt. Jag tror jag ska använda den under jul, då får jag läge att testa mina köksfärdigheter. Den såg fin ut, så jag är laddad.

# Du var iväg på VM som åskådare, hur nervöst var finalen från läktarplats?

– Det var jobbigt och jag tycker att det är betydligt värre att sitta i publiken än att spela. För någonstans på matchen kan du påverka men som åskådare kan du stötta men inte passa bollen eller kasta ut den.

– Det var nervöst och jag trodde att dom höll på att tappa det, men man redde ut det och Anna Jakobsson styrde upp det superbra. Jag får säga att det var ganska starkt av henne, berättar Malin Marklund och fortsätter:
– Jag tror att inom SSL-dam är hon en av dom som har starkast psyke, man såg i ögonen hur det glödde.

# Amanda Delgado Johansson, som avgjorde VM-finalen, ansluter nu till IKSU från Uppsala, vad tror du hon kommer tillföra?

– Jag är inte så insatt i alla lag, jag såg henne i finalen och det är vad jag har sett av henne. Men jag tror att det är ung, lovande och laddad spelare som verkar ha en väldig talang och är väldigt omtalad i positiv bemärkelse.
– Positiva personer och personer som gillar lagidrott passar ganska bra in i vårt lag, vi är ett starkt lag som tar hand om varandra. Vill man vinna som ett lag så tror jag att IKSU är en förening som alla passar in i.
– Av det som har pratats om henne verkar hon vara superduktig och det är roligt att vi får till oss en sån bra spelare.

# Nu väntar julledigt, men vad tar IKSU med sig till Uppsala hemma på annandagen?

– Jag tycker att vi gjorde den här matchen ganska bra och så här ser våra matcher ut i regel mer eller mindre. Vi har mycket bollinnehav och sen får motståndarna möjlighet att spelvända ganska ofta, det är bra träning för oss och jag tycker att vi genomförde matchen bra.

– Vi fick superbra tillfällen att öva spelvändningar och detaljer som Andreas Harnesk tjatar om, så bra genomförd match av alla i laget. Det kommer bara att bli bättre, avrundar Malin Marklund som utsågs till matchens lirare i IKSU. Dessutom fick hon tre Bolibompadrakar och det är inte dåligt.

Anders Andersson

PS. Jag vill tacka alla runt omkring IKSU, spelare, ledare, ingen nämnd ingen glömd för att ni berikar mitt liv. Ha en god jul och ett gott nytt år så ses vi nästa år!

Bolibompa-ligan

Bolibompaligan mot Malmö:

3 Malin Marklund
2 Katarina Bjuhr
1 Cornelia Fjellstedt

Bolibompaligan mot Linköping:

3 Johanna Hultgren
2 Katarina Bjuhr
1 Emelie Fällman

Bolibompaligan mot Täby:

3 Frida Rydfjäll
2 Iza Rydfjäll
1 Sofia Joelsson & Julia Nordin

Totalställningen:

9 Johanna Hultgren
9 Katarina Bjuhr
8 Malin Marklund
8 Alice Granstedt
7 Iza Rydfjäll
7 Emelie Wibron
6 Nina Bärtschi
6 Sofia Joelsson
6 Cornelia Fjellstedt
5 Frida Rydfjäll
5 Cassandra Edberg
5 Frida Norström
4 Julia Nordin
3 Camilla Lundin
3 Emelie Fällman
1 Sofie Andersson
1 Josefina Eiremo
1 Caroline Deutgen
1 Nathalie Jakobsson
1 Amanda Skyltbäck

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.