Inför Pixbo om Amanda Delgado Johansson

amandadj

Det är något speciellt med staden Uppsala (Upsala från början), eller som det en gång i tiden hette Östra Aros. Jag har bara goda minnen från mina besök i studentstaden som lever upp året runt. Är det inte bandy eller innebandy som spelas på vintern så kan man gå på ”riktig” fotboll på sommaren. Därför var det väldigt roligt när Amanda Delgado Johansson anslöt till IKSU efter VM:et i Finländska Tammerfors.

Ungefär som när Alice Granstedt valde att hoppa av RIG för att ta chansen i SSL förra säsongen och tog på sig den orangea dressen, ett modigt och utvecklande steg.

– Hon är en fantastisk spelare och är fortfarande ung, Amanda har hunnit med mycket och har spelat i SSL i tre år nu. Dessutom vann hon nyligen VM-guld och avgjorde på straffar, det är ganska bra för att bara vara 20. Hon är en fantastisk spelare på alla plan, Gustav Klang i Örebro men som spelade i samma lag som Amanda (Hagunda) från tio år och fram till 15-årsåldern. Det var inget snack om saken, Amanda Delgado Johansson, spelade i kill-lagets förstaformation.

– Hon kom till Hagunda när vi var tio år och spelade med oss i fem år och (tror jag) tills vi var 15-år. Sen gick hon till Sten Sture division ett (damerna).
– Amanda var en tongivande spelare i vårt lag även fast hon var tjej. Fantastisk spelare, säger Gustav Klang och berättar om lagets cupäventyr till Tjeckien.
– Då var vi 14-år och det var nog hennes sista år och då spelade hon i första femman och var väldigt bra. Vi vann turneringen och hon var en av de bästa spelarna i den.

Sedan Amanda Delgado Johansson anslöt från FBC Uppsala den 6:e januari har hon hunnit med att göra 14 mål och spelat fram till sex på åtta matcher, ett bra facit och imponerande att kunna leverera direkt. Innan hade hon noterats för åtta mål och sju framspelningar på tolv matcher med Uppsala.

– Jag trivs oerhört bra i Umeå hittills, det har varit över förväntan, tjejerna i laget har tagit hand om mig bra. Jag trivs redan, säger 20–åringen när orangearapporter snackade med henne efter matchen borta mot Karlstad den 31 januari.

Den 23e januari snackade vi med hennes tidigare tränare Viktor Matsenius som hade henne i FBC Uppsala i tre säsonger. Han öste komplimanger och beröm över den tidigare adepten.

– Jag följer henne nära och det är en av spelarna som jag följer av dom som jag har tränat tidigare. Det är fantastiskt kul att se hennes utveckling, jag minns för ett par år sedan, första året i superligan hade hon det otroligt tungt och det har alla glömt, hon hade det fruktansvärt jobbigt, berättar Viktor och fortsätter;
– Hon gjorde några poäng i början, sen gick hon tio eller elva matcher utan att göra en enda poäng och hon kunde knappt hålla i bollen. Amanda såg ut som hon var en flicklagsspelare, hon var helt förstörd och självförtroendet var kört i botten.

Men då knöt hon näven och körde…

– Men Amanda är en av få som knyter näven och kör och gör det hon är bra på. Det är för att hon är himla ödmjuk och beredd att göra det jobbet som krävs. Jag är inte dugg förvånad att hon kom ut ur svackan och sen gjorde hon 35 poäng efter jul på dom matcherna som var kvar. Det finns få spelare i innebandyvärlden som jag unnar den framgången som Amanda Delgado Johansson.

# Så avgjorde hon VM-finalen på straffar…

– Det var lite roligt, det var på min straff, om du frågar henne vem som har gett henne straffen så var det min gamla variant när jag själv var aktiv för hundra år sen. Hon tog den rakt av och det är lite roligt, vi skrattade gott åt det när vi pratade på telefonen häromdagen (fredag den 22 januari). Hon gör den mycket bättre än jag gjorde den, men hon gjorde den och tror på sig själv. Jag tycker att det var kul att hon fick visa att den nya generationen är på väg fram nu, berättar Viktor Matsenius.

– Många glömmer bort att när hon fick chansen i A-landslaget i början på förra säsongen var det på en reservplats istället för Johanna Holmbom, Amanda kom in och gjorde så bra ifrån sig så hon fick en ordinarie plats.

– Det är lite det som det handlar om och är lite typiskt henne att ta chansen när hon får den. Hon är inte blyg och orädd. Sen vad jag har hört lite i efterhand så ställde förbundskaptenen Andreas Lundmark frågan om det var någon som ville ta den sista straffen – den avgörande, då sa hon att jag tar den!

– Det är lite Amanda i ett nötskal, hon ställer upp och gör den, även om hon är orutinerad, eller vad hon kan vara, det präglar hennes sätt att vara som idrottare och människa. Hon är en fantastisk person vid sidan av.

Tillbaka till Gustav Klang.

# Syntes det redan när hon spelade med er killar att hon skulle bli riktigt bra?

– Ja det gjorde det, det syntes redan från när hon var tio år, det är bara hon själv som kan stoppa henne och det tror jag inte finns någon chans, hon kommer att gå jättelångt, säger Gustav Klang som själv är högerback.
– I år har jag blivit back och har spelat högerback, tidigare har jag varit forward och gjort ganska mycket poäng ändå. Nu har jag blivit en defensiv back men har ändå offensiva kvalitéer.

# Hur tycker du att det ser ut för Örebro?

– Det ser jättebra ut och vi är ett ungt lag, jag kom det här året och jag trodde att vi var för orutinerade för att ligga så bra som vi gör, nu ligger vi trea (35 poäng med tre matcher kvar och chans på kval till SSL) och har stor chans till kvalplats till SSL. Det är kul.

# Är Örebro ett lag/förening för SSL så småningom?
–Så småningom absolut, förmodligen inte i år, men det är en bra erfarenhet att få kvala till SSL. Jag hoppas att vi tar oss dit, det är bara att köra, säger Gustav Klang och Viktor Matsenius fyller i:

– Vi fortsätter och jobba med att bli bättre och bättre för varje match som går, än så länge har det gått ganska bra och det är klart att vi kanske har överraskat oss själva och alla andra lite grann. Men vi har en ödmjuk förening som jobbar hårt i kulisserna och ett lag med enbart grabbar som är otroligt seriösa och målmedvetna med sitt idrottande. Då blir det sån här snabb utveckling, då pekar utvecklingskurvan upp snabbt och det tycker jag att den har gjort nu.

– Det är en ära att få träna så här villiga grabbar som är så villiga att träna så mycket som dom gör och verkligen tar det på allvar. Jag hoppas att vi ska kunna ta oss till kvalspel och kunna vara med och slåss om en superligaplats framöver.

Där fick ni lite om Örebro Innebandy också. Men vi avrundar så frågade jag Viktor Matsenius om vi kommer få se Amanda Delgado Johansson och IKSU i en SM-Final i Tele 2 arena den 16e april.
– Ja, det tror jag, nu när man fick till Amanda som ändå bara har varit i en tredje femma än så länge, jag tror att dom kan växla upp en nivå till. Jag tror på att dom kommer vara favoriter och möta Pixbo i finalen, tror Viktor Matsenius.

Anders Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.