jossijulia

Bara en dag kvar. Sen är den orangea maskinen framme vid höjdpunkten på säsongen. SM-Finalen i Globen. En final som IKSU har längtat efter sedan den snöpliga finalförlusten mot Rönnby nere i Malmö 2013.
Lagkaptenen Josefina Eiremo var med då och 2012 när det senast blev SM-Guld. Hon sätter ord på varför man åter igen är framme i final och ställs mot KAIS Mora.

– Vi har gjort en fantastisk säsong och har en grym bredd i laget samt är riktigt revanschsugna, säger lagkaptenen som imorgon gör sin åttonde SM-Final. Det har blivit tre guld (2006, 2008, 2012) och fyra silver (2007, 2010, 2011, 2013).

Det har väl inte undgått någon vilken fin säsong som IKSU har gjort i år. 33 tävlingsmatcher fram till finalen varav 30 vinster, 1 vinst efter sudden och två förluster är facit. Något man inte snackar bort. Därför frågade orangearapporter Jossi om säsongen hittills och vad som laget tar med sig in i finalen.

# Om du får berätta lite om säsongen personligen och laget, vad tar du med dig in i finalen?

– Vi startade säsongen rätt bra tycker jag, vi hade en hel del nya spelare och ändrade om lite grann i vårt spel och hann inte få ihop alla bitar till Champions Cup (I Borås). Vi siktade på att vinna där, men så blev det inte.
– Efter Borås blev vi starkare och det har egentligen gått på räls. Vi tränade otroligt hårt och det har känts som vi har stegrat under säsongen. Personligen har det känts som en bra säsong där jag har känt mig pigg och har varit i bra form, nu får vi se på lördag (imorgon), hehe, säger Jossi.

gladjealicemal

Igår (läs söndags, intervjun gjordes i måndags) var det på dagen 12-år sedan IKSUs första SM-Guld, 2005 i Globen. Du gjorde debut i den orangea tröjan samma år på hösten. Hur ska det bli att få spela i Globen igen?

– Det känns så grymt roligt, jag har verkligen saknat det, det var ett par år sedan vi var i final men ännu längre sedan vi var i Globen.

# Hur har känslan varit sedan det blev finalklart i laget?

– Det var en sån enorm glädje, det gick inte att ta miste på även för dom som inte var på plats i Mölnlycke. En grym glädje, sen har vi haft lite ledigt och inte träffats innan träningen idag (läs måndag), och det såg så jäkligt laddat ut i gänget.
– Det är klart att vi blev jätteglada över att vinna semifinalserien mot Pixbo, men vi är långt ifrån nöjda. Vi har satt som mål att vinna SM-Guld. Vi har en grupp/trupp för det också och det är bara det vi ska ha.

Just den pressen som IKSU har levt under hela säsongen. Nu är ni i final och har nått första delmålet. Kan det bli att man slappnar av och kan spela ut i en final?

– Det är något som jag hoppas på, verkligen, att vi är där efter att ha vunnit den tuffa semifinalsserien mot Pixbo. Att vi verkligen inser hur bra vi är, varenda spelare i laget. Jag tror att om vi får gå in med ett grymt självförtroende i finalen, då ska det bli riktigt spännande.
– Då hoppas jag som du säger att vi kan spela ut våra kort och spela exakt som vi vill, för då är vi bäst i världen.

maljubelnina

# Om du får berätta med egna ord, var är det bästa med IKSU som förening och lag?

– Jag gör min 12:e säsong, så det talar sitt tydliga språk att jag trivs väldigt bra i den här föreningen. Det har jag gjort sedan dag ett. Det är en fantastisk anläggning, vi har grymma förutsättningar. Allting som man behöver som spelare för att utvecklas finns på IKSU. Sen är det något speciellt med dom här väggarna för mig, säger Josefina Eiremo. Vi befinner oss i matcharenan på IKSU.

Efter den här intervjun gjordes efter måndagsträningen så har IKSU avverkat ytterligare ett träningspass på tisdagen, under onsdagen körde man en match mot ett kill-lag för att få tufft motstånd. Under gårdagen bar det av till Stockholm och väl på plats väntade ett återhämtningspass under kvällen.
– Idag fredag blir det också någon aktivitet innan vi käkar lunch tillsammans, sen har vi presskonferens inför finalen innan det blir att ladda batterierna inför den stora dagen, säger Josefina Eiremo.

# Hur påverkas man som spelare att spela tidigt? (Finalen börjar 12:15) Är det något som du har tänkt på i tidigare finaler som du har spelat?

– Nej, dom har alltid varit tidiga och vi har ibland matcher i serien som är på den tiden och även några träningar. Det är inga konstigheter, det handlar bara om att ta sig upp i tid. En inställningsfråga, det spelar ingen roll.

gladjeiza

# Vilken av finalerna som du har spelat rankar du som högst minnesmässigt?

– Oj, oj, oj. Första finalen var under mitt första år med IKSU, det är ett fint minne, jag hade turen att få göra två mål och så blev jag årets nykomling, det var så stort. Det var något som man inte hade varit med om tidigare. Vid andra guldet så låg vi under och kunde komma ikapp och fick göra sista målet i tom bur, då hade vi förlorat året innan och det var riktigt skönt att få revansch.
– Det tredje guldet är också speciellt, då kom vi till den med två raka silver och fick vinna. Det är svårt att ranka dom, men om jag måste så är det nog det först.

Förhoppningsvis blir det ett till imorgon.
12:15, SVT sänder finalen om du inte har möjlighet att sluta upp och heja fram IKSU.

Anders Bo Gunnar Andersson
anders.andersson@andersa.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.