Inför finalen med Iza Rydfjäll

gladjeiza

Säsongen 2008/2009 debuterade Iza Rydfjäll i högsta serien.
Efter det har det blivit totalt 208 seriematcher och 61 slutspelsmatcher med den orangea maskinen. När IKSU om några timmar beträder Globens matta är det hennes femte final.

– Jag tycker att vi har gjort en väldigt bra och jämn säsong, vi har ett riktigt bra lag. Alla vill utvecklas och vi gör varandra bättre. Vi har fått ihop det bra under säsongen, svarar Iza Rydfjäll på frågan om varför IKSU är framme i final.

En match. En final. Det är något speciellt när det avgörs i en enda kamp. 60 minuter. Ibland förlängning och även straffar. Så många känslor. Apropå känslor, det kunde man se efter matchen nere i Mölnlycke, matchen som tog IKSU tillbaka till finalarenan.

Vi frågar Iza Rydfjäll om hur det kändes efter Julia Nordins avgörande mål i förlängningen.

– Det var helt otroligt, man var helt chockad där ett tag, men det var hur skönt som helst och det ska bli underbart att spela final igen. Men vi är inte nöjda än, berättar 24–åringen som är inne på sin nionde säsong i IKSU.

# Ni har levt under press under hela säsongen och nu är det final, kan det kännas som man kan spela ut på ett annat sätt?

– Ja, lite grann känner jag att det känns så, nu har vi kommit dit, men man får inte bli nöjd för det. Men det är klart det är final, det är få förunnat att få spela, har man varit där så vet man hur det är och man vill verkligen spela final. Självklart kommer vi att kunna slappna av lite grann. Men det är verkligen hårt jobb i 60 minuter som gäller. Det kommer att vara tufft, men roligt.

En annan intressant fråga är den om att finalen är tidig. 12:15 är det ju avslag redan. Så frågan är om Iza är morgonpigg?

– Jo, jag är faktiskt morgonpigg, men vi har ändå haft några tidigare matcher under seriens gång och tidigare finaler. Det gäller att ta sig upp i tid och komma igång. Göra en bra uppvärmning, så man verkligen kommer igång och är laddad.
– Laddad lär det inte vara svårt att vara, det är ju SM-final, det ska verkligen blir hur roligt som helst.

# Om du får berätta lite om säsongen personligen och laget, hur har du upplevt den?

– Personligen tycker jag att det har varit en mycket bra säsong för mig, jag tycker att jag har utvecklats ganska mycket ändå, självklart har det gått upp och ner, så gör det för alla. Men jag är rätt nöjd med min säsong, som sagt har jag utvecklats både offensivt och defensivt, framförallt offensivt, tycker Iza Rydfjäll.

# Vad tycker du att IKSU tar med sig till finalen från den tuffa semifinalserien mot Pixbo?

– Det var riktigt tuffa matcher mot Pixbo, det är väl just det att vi fick spela ett väldigt grisigt spel. Det tycker jag känns skönt att ta med sig in i en final. Att det inte har gått så enkelt. Sen har vi legat under men ändå kommit ikapp, det är också något vi får ta med oss.

IKSU kan också ta med sig 30 vinster, 1 efter förlängning mot just finalmotståndaren KAIS Mora och bara två förluster under säsongen in till finalen. En imponerande siffra och säsong. Som när Phoenix Mercury 2014 stod för en imponerande säsong i WNBA, damernas professionella basketliga i USA och tog hem titeln.

– Lag har svarat för en otroligt bra säsong, credd till allihop, lagkamrater som ledare. Vi har verkligen fått ihop det. Vi ska verkligen gå in och spela vårat spel och göra det vi ska göra, då tror jag att det kommer att gå bra, säger Iza och avrundar.

– Vi ska bara vinna, det spelar ingen roll hur det ser ut, jag tror på oss till hundra tio procent. Får vi ut vårt spel, då är det verkligen inget som kan stoppa oss. Jag hoppas vi kan leverera och bjuda publiken på en bra match.

Anders Bo Gunnar Andersson
anders.andersson@andersa.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.