Snack med den nya lagkaptenen Frida Norström

Det är dags att vakna nu, orangearapporter. Dags att göra något bra med sidan.
Orangearapporter var på plats under Scandic turneringen i början på september och gjorde några intervjuer, det följdes upp med snack i samband med landskampen i Falun mot Finland.
Texter som inte har publicerats.

Frida ”Nora” Norström är inne på den åttonde säsongen med IKSU. Hon anslöt 2010/2011 från ett Skellefteå som hade ramlat ur elitserien (2009/2010). Där hade det blivit elva mål och åtta framspelningar på 26 matcher. Tredje poängbäst i Skellefteå.
Nu åtta säsonger senare kliver hon in som lagkapten i IKSU. Hon ska mantla en roll som Josefina Eiremo har haft dem senaste säsongerna.

– Jättekul, jag var väldigt glad att jag får ta den rollen i IKSU. Jag har två föregångare framför mig som är extremt stora kaptener, Josefina Eiremo och Susanne Ekblom. Dom är stora förebilder för mig, det är en stor äran att få följa efter dem, berättar Frida Norström när vi sitter ner på IKSU Sportcenter efter en vinst i Scandic Cup.

Vi kommer in på att det väntar ett spännande år med ett världsmästerskap runt hörnet. Ett mästerskap som spelas i Bratislava i början på december månad.
– Det ska bli superspännande att få gå på finnkampen (två helger sen) och göra förhoppningsvis två bra matcher där med det svenska landslaget. Man får kämpa på och jobba så mycket man kan för att få vara med i landslaget. Det gäller att prestera i klubblaget.

# Hur har du upplevt starten på säsongen? (Snacket gjordes under Scandic).

– Jag tycker att det har känts bra, det är klart att när man kommer in efter en försäsong så har man detaljerna, timing och så där, det sitter inte från början.

– Man har inte spelat ihop sig på samma sätt, men det kommer succesivt, det märker man om man jämför med första matchen, DM-semifinal, som vi hade och nu den här matchen. (Samma motstånd, Team Thorengruppen).

– Då känner man att man har hittat tillbaka till timingen och den delen. Det kommer ganska snabbt, men i början, då måste man ge det lite tid och tro på att det kommer. Det växer fram mer och mer. För mig personligen är det ändå samma sak.
– Prestationsmässigt så gör jag bättre matcher nu i den här cupen än vad jag gjorde under DM. Det växer och blir bättre.

# Vad vill du utveckla med ditt spel säsongen som kommer?

– Jag har haft lite olika roller, jag har spelat både back, center och forward. Vilket har varit ganska utvecklande, för man får utveckla olika delar i spelet. Jag vet inte riktigt vart dom har tänkt att placera mig den här säsongen, men jag tror att det finns en tanke med att kanske hoppa runt lite grann.
– Eftersom vi är ganska många spelare som kan spela på flera olika positioner. Om jag ser som helhet, oberoende av position, för tänker man positionsmässigt, så är det lite olika. Försöker jag tänka oberoende, så tänker jag att jag ska våga bryta in lite mer och ta avslut, kanske sätta dit någon mer boll.

– Förra säsongen hade jag också att jag skulle våga hänga dit den. Tuffa till mig lite i dom situationerna. Jag gjorde faktiskt poängmässigt min bästa säsong (Med råge, 17 mål och 17 framspelningar på 25 matcher, 34 poäng). Så det är härligt att man får utdelning på det man jobbat på. Jag tror att det kan jag jobba vidare på och bli lite farligare i dom lägena helt enkelt.

# Om vi tar dom nya inför säsongen, vi har några nya från ungdom inför säsongen, plus några utifrån. Hur har dom smällt in i laget?

– Jättebra, det var många av nyförvärven, framförallt kanske från ungdom, som var med och tränade mycket även om vi hade individuell träning under sommaren. Så hade vi även en del att vi drog ihop och spelade innebandy och så. Då var många av dom med mycket.

– Redan från där har det känts som dom har kommit in i laget. Sedan har några nya kommit utifrån också. Jag tycker att dom är jättehärliga tjejer, jättetrevliga och sociala och framåt. Vilket gör att det är ganska lätt, dom kommer lätt in i gruppen.
– Det är också viktigt, jag tänker på att dom bjuder på sig själva, är man sån är det lättare i gruppsammanhang. Jag tycker att dom har kommit in bra, det är jätteroligt att dom hoppar på det här tåget och vill vara med oss.

# Det är kul att se Alice Granstedt utan skydd…

– Jag har faktiskt inte tänkt att hon har spelat med, så var det Cornelia som berättade att hon brukade göra det, det är jättekul, så länge det känns bra. Men man blir lite orolig, man vill inte att det ska hända någonting. Då vill man nästan att hon ska ha skydd.

– Men om hon känner sig lugn och trygg och tror på det, då tror jag att det kan gå bra. Börjar man tveka och tar ett extra steg, då kan det nog hända någonting. Men jag har hört att när hon börjar känna sig trött, då tar hon på sig det. Det är klokt av henne att tänka så.

# Om vi tar innebandyn från att du startade med den till idag, hur har den utvecklats tycker du?

– Det är klart att det känns som det ställs högre krav på oss, man måste vara mer teknisk, bättre fysiskt, man måste vara lite snabbare i tanken, upplever jag.
– Sen kan det vara personligen, att jag har insett att det är någonting jag är tvungen att utveckla. Det kan även vara sporten. Det är svårt att särskilja, men det är dom grejerna.

– Man måste vara lite snabbare i tanken, man måste nästan innan situationen veta vad man ska göra. Och då ha tekniken för att utföra det. Men så är det. När jag kom till IKSU så märkte jag ändå att här tränar man väldigt mycket fysisk, det har alltid varit någonting som har varit med sedan Iksus storhetstid, när vi hade åtta av nio SM-finaler. Det märkte jag en stor skillnad. Även om vi tränade bra i Skellefteå så snappades det upp här lite grann. Det är väl också en skillnad ska jag säga. Andra lag har också börjat träna mycket och är fysiskt starka. Allmänt tror jag att nivån har höjts sedan Skellefteå-tiden.

# Om vi tar din sommar, hur har den varit?

– Jättebra, jag har varit mycket hemma i Skellefteå, där jag kommer ifrån. Jag har varit med min familj och vänner och har kunnat träna på bra. Precis innan sommaren så skaffade vi även en hund. Jag har tagit hand om henne framförallt. Det är så min sommar har sett ut.

# Vad för hund?

– Det är en welsh spring spaniel, hon är sex månader nu, hon blir lite äldre, men hon är fortfarande en valp.
– Superbusig och hittar på hyss hela tiden. Vilket är jätteroligt. Vi har försökt att vara ute mycket med henne i naturen och sådär. Det är vad min sommar har präglats av.
– Tillsammans med att försöka få så bra förutsättningar inför den här säsongen, att träna bra och leva, jag tänker på allt det med kost och sömn, även om det inte är säsong så är det otroligt viktigt om man ska få utdelning för den träningen som man lägger ner. Annars kan man slarva bort träning om man inte tar den delen seriöst. Så kan min sommar sammanfattas.

Säsongen rullar vidare vid tvåtiden idag med Täby borta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.