Om Maja Viströms debut i SSL

majav2Tonåringar.
Man kan undra vad Pixbo tänkte i lördags.
2005 avgjorde Madelen Jonsson SM-finalen i Globen mot Mölnlyckegänget. Som 17-åring. I lördags svarade Maja Viström, 16, för en drömdebut, borta mot rävarna, när hon gjorde två mål och en framspelning.

– Innan matchen var det jättenervöst, men väl under var det hur kul som helst, säger debutanten Maja Viström till orangearapporter.

Det finns debuter och så finns det debuter. Maja Viström kommer nog aldrig att glömma bort lördagen den 30 september 2017. Man kan bara imponeras över den, för Pixbo på bortaplan är en av säsongens tuffaste matcher. Mölnlyckegänget släpper inte många poäng på sin hemmaplan.

– Det var superroligt.
– Hon jobbade stenhårt över hela planen och vann mycket boll. Maja skapade många lägen på egen hand, samtidigt som hon levererade bra och snabba passningar till oss andra i femman, riktigt imponerande var det och det var som sagt roligt att spela med henne, Tova Eriksson ord om hur det var att spela med Maja Viström.

Vi frågade Maja direkt om hon hade fått något peppande ord på vägen, inför debuten i Mölnlycke.

– Ja, dom sa att de skulle gå bra och att jag bara skulle gå ut och göra det jag är bra på.

Kloka ord på vägen och det gick ju bra.
Vi lät Maja beskriva karriärens två första SSL–mål.

– På mitt första mål gör Tova Eriksson ett fint förarbete i det högre hörnet och pressar väldigt bra, sedan studsar bollen ut till en back och hon får den lite för långt ifrån sig och då får jag tag i bollen och skjuter.
– Sen på mitt andra mål får jag en jättefin passning från Ellinor Berling som jag styr in

Det kom också en passning från Maja. Hennes första SSL-poäng, den kom innan målen.

– Det är en duell i hörnet som jag förlorar, men då kommer Alice (Granstedt) och erövrar bollen, sen är hon väldigt skicklig som sätter den.

Det roliga med den passningen är att Alice Granstedt som gjorde målet, när hon gjorde debut i SSL så skedde det också mot Pixbo på bortaplan. I den matchen som spelades i Lisbergshallen, kom hennes första poäng, en framspelning till Elin Tjärnströms 4–2 reducering. Alice ålder vid debuten och poängen? 17.

majav

Maja är inte bara duktig i innebandy, utan hon är också en talang i fotboll. Hon har gjort några ungdomslandskamper.
I hennes närområde, Örnsköldsvik, hon kommer ifrån Mellansel (tätort i Örnsköldviks kommun), har det kommit fram idrottare som Malin Moström, Frida Östberg eller Sofia Jakobsson (alla med Hägglunds IoFK som moderklubb), alla dom har berikat Umeå-idrotten. Inga dåliga förebilder.

# Vad tar du med dig från fotbollen in i innebandyn?

– Inställningen och hur viktigt det är att orientera sig

# Vad är målet med innebandy den här säsongen?

– Att fortsätta utvecklas och få chansen till fler matcher i SSL.

Maja läser samhäll (första året) på Dragonskolan och fotbollen spelar hon i Umeå IKs F19-lag. Ett lag som just nu ligger på slutspelsplats i F19-serien. Under helgen som kommer har dom en viktig bortamatch mot tabelltrean KIF Örebro. Seger i den matchen och semifinalplatsen är i det närmaste klar. Maja kommer att vara med i den matchen.

Tränaren Magnus Norrman var imponerad över debutanten.
– Succé, magi, jag finner inga andra ord.

# Vad kände du till om Maja innan debuten?
– Jag hade sett henne i ungdom och blev lyrisk.

# Vad gör hon bra redan nu, som gör att hon bara kunde gå in och leverera borta mot Pixbo?
– Hon har en grym spelförståelse och magiskt snabba fötter.

Vi avrundar texten med att låta kaptenernas kapten, Josefina Eiremo, få säga några ord om Maja Viströms debut i IKSU.

– Fantastiskt roligt att en så ung tjej kommer in och spelar som om hon har spelat en hel säsong med Iksu. Jag har både sett henne i träning och i matchen mot Pixbo. Hon sprudlar av energi och spelar smart, har bra blick för spelet, teknisk, snabb och en grovjobbare. Riktigt roligt att hon fick en sådan fantastisk debut.

PS. Maja Viström blev matchens Nina Bärtschi i matchen mot Pixbo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.