Inför derbyt på onsdag – snack med Malin Marklund

malinmTidigare målvakten Malin Marklund har två SM-Guld med IKSU.
Hon har även ett VM-Guld, från Tjeckien VM 2013.
Dessutom har hon varit med och vunnit derbymatcher med både Dalen som IKSU.
– Det fanns en tydlig storasyster, det blev att slå ur underläge som lillasyster. Men det blev ändå bra och roliga matcher, berättar Malin Marklund när vi pratar om derbyminnen och matchen som sådan.

Det är bara några dagar kvar till en av säsongens höjdpunkter när vi träffar Malin Marklund på IKSU Sportcenter. Hon håller i målvaktsträningen för Elit och för juniorerna.
Genom åren i seriespelet har IKSU och IBK Dalen mötts 31 gånger, lägg till tretton möten i slutspelet och vi har 44 matcher. Att då som spelare ha varit med och vunnit med båda lagen är rätt intressant. Vi ställde därför frågan till henne.

# Hur är det att i det läget vinna en match som lillasyster?

– Jätteroligt, men någonstans får man ge cred till folk för hårt jobb. Det är något som gör att man vinner matcher, jag tycker inte att man ska förminska det på något vis.
– Det laget som vinner har någonstans gjort en bättre match och fått ut mer av sin kapacitet. När Dalen brukade vinna någon match under IKSUs storhetstid, då blev det roliga rubriker i tidningarna.

Malin kommer också in på man kände varandra i båda lägren och det har varit lite hets på ett roligt sätt.

– Det var matcher som på förhand var uppsnackade, på gott och ont. Arrangemangen som helhet var också bra.

# Vad är ditt bästa derbyminne?

– Det enda tydliga minnet jag har, är ifrån ett vi förlorade med 7–2, när jag spelade i Dalen. Då hade vi ändå gjorde en bra match, men IKSU kunde göra sju mål och vinna så tydligt. Känslan var ändå från sidan, båda lagen, att det hade varit en tight match.

Vi lämnar där derbyminnena och kommer in på hennes roll som målvaktstränare. En roll som hon har haft sedan den gånga säsongen. När hon avslutade spelarkarriären på topp i Globen, med det andra SM-Guldet.

emelief3

# Hur har du upplevt extraträningarna med dagens målvakter?

– Juniorerna har jag inte hunnit och träna så många gånger. Där är vi lite i uppstartsfasen, men jag tror att det kommer att bli bra på sikt. Dom kommer att utvecklas mycket.
– Vad gäller elit-målvakterna, så har dem haft lite mer kontinuitet och jag tycker att det har fungerat bra och det är en viktig del, säger Malin Marklund och fortsätter:
– Målvaktsträningen ger möjligheten att jobba på tekniska moment som är lite svårare att få ut på vanliga lagträningar. Det ger även utespelarna chansen att jobba med teknik, skytte och skott. Lite nörda ner sig-träning, jag tror alla behöver det.

# Har dom varit nöjda med träningarna hittills?

– Det tror jag, sen när man fokuserar så otroligt mycket på teknik så är det lätt att det går över styr. Att man blir frustrerad när man inte får ut sin fulla kapacitet. Det är lite det som är tanken att dem ska träna på saker som man är dålig på.

– Här får man åtminstone gå hem med en dålig känsla, fast man kanske dagen efter tänker, jag har jobbat på alla sådana saker som jag i vanliga fall försöker undvika i största möjliga utsträckning både på träning och framförallt match. Jag tror att dom är nöjda.

# Hur har du upplevt Emelie Fällman och Emelie Frisk under säsongen?

– Jag skulle vilja säga att laget som helhet började lite trevande, man börjar på ny kula, har en till stora delar helt nytt lag. Jag är väl inte jätteförvånad egentligen att resultateten slog som dem slog.
– Någonstans där började man bygga det som har synts mer i dem senaste matcherna. Det är klart att det inte kanske klaffade i början på säsongen. Men det kommer mer och mer, säger Malin Marklund och fortsätter:
– Jag är nöjd med utvecklingen och tycker att det har sett bra ut, jag är inte särskild orolig.

alskainnebandy

# Det måste vara en styrka att slå dem andra topplagen nu…

– Nu läser jag inte så mycket media, men någonstans har det varit en ganska stor nivåskillnad i dem här matcherna. Jag tycker att IKSU har stuckit ut otroligt positivt. Allt från Fällman, Frisk till topparna. Egentligen på alla positioner, laget som helhet.
– Jag tycker att det är en större bedrift än att vinna matcherna. På sättet som man gör det på, man spelar en otrolig rolig innebandy och med pondus. Det syns på dem att de har roligt och det gillar jag att se från sidan, säger Malin och avrundar.

– Det har heller inte varit några slentrian-mål. Det har varit riktiga spelmoment och det är ganska talande någonstans. Man ska inte tro att IKSU aldrig har en plan. Iksu har alltid en plan. Man vet precis vad håller på med, sen kanske inte resultaten anses var gynnsamma under en hel säsong. Men någonstans har dem alltid en plan, det får man som motståndare aldrig glömma.

Anders Andersson
anders.andersson@andersa.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.