Inför derbyt – snack med Camilla Lundin

Om några timmar bänkar vi oss i Umeå Energi Arena för den 32:a derbymatchen mellan IKSU och IBK Dalen i seriesammanhang. Statistiskt sett har IKSU hela tretton vinster i hemmaderbyn och lika många i bortaderbyn (14 om du räknar med sudden-segern 5–6). 27 vinster av 31, en oavgjord (efter ordinarie tid) och tre förluster.
Undertecknad stämde igår träff med Camilla Lundin som inför den här säsongen valde att lämna IKSU för att gå till IBK Dalen. I IBK Dalen anslöt hon till sju spelare som har spelat i IKSU Elit/Ungdom, under säsongen blev den siffran till åtta, då Agnes Holmgren anslöt.

– Jag är väldigt taggad och det kändes bra på träningen igår (läs måndags). Det känns som vi har kommit igång i dom senaste matcherna, där vi har vunnit och även gjort en del mål. Målskyttet har vi haft problem med under säsongen, säger Camilla Lundin.

Vi ses på en restaurang i centrala delarna av Umeå. Det är en välkommen paus i hennes studier, hon läser till civilingenjör i bioteknik. En femårig utbildning och hon har gått ett halvår än så länge.

– Det är mycket matematik, just nu håller vi på med en kemikurs, det blir att planera för att kunna hinna med allt. Jag kan inte plugga på bussresorna till bortamatcherna, blir illamående. Då får jag sitta på hotellrummet och studera, berättar 23­–åringen.

Camilla Lundin anslöt till IKSU under 2014/2015. Det vart spel i IKSU Ungdom och efterföljande säsong tog hon klivet upp i elitlaget. Där blev det 25 matcher i grundserien och sex i slutspelet. Efterföljande blev det mer i Ungdom igen, 17 stycken och två i SSL.
– Jag ville testa på något nytt och spela SSL, säger Camilla om valet att gå till IBK Dalen.
Att få speltid och förtroende spelade också in.

I höstens möte gjorde Täbyfostrade Lundin IBK Dalens enda mål i matchen, 1–2, det målet kom i ett läget i matchen när det var jämnt och tillknäppt. I den tredje perioden kom den orangea maskinen igång och gick ifrån till 1–9.
– Jag blev helt tokig och glad. Vi hade inte tappat hoppet än då, säger hon.

I IBK Dalen spelar hon med Frida Eriksson som har några säsonger i IKSU bakom sig. 29–åringen gjorde fyra säsonger i den orangea tröjan, ett SM-guld och en europacuptitel.
– Det är bra att ha någon som skjuter till skillnad från mig. Jag borde ta efter det och skjuta mer. Hon skjuter bra och mycket.
– Sen är hon väldigt teknisk och det är skönt att spela med en sådan spelare, tycker Camilla Lundin.

I de senaste omgångarna har IBK Dalen kommit igång och inför kvällens match ligger man på den sista slutspelsplatsen. Vändningen kom hemma mot nykomlingen Jönköping, en match som man vann med hela 9–2, sedan blev det seger borta mot Warberg, 3–6, innan man vände hem och i den senaste omgången besegrade Rönnby med 2–1.
– Jag är en sådan som inte bryr mig om motståndet, men helt klart är det en bekräftelse för dom andra i laget, att vi känner att vi kan vinna mot bra lag i serien. Utåt sett är det också bra och vi får lite respekt och kanske lite mer tid med bollen.

Camilla tycker att laget har blivit bättre ju längre säsongen har gått.
– När vi har lärt och känna varandra och vet vart man har varandra och hur man ska spela.
– Som jag ser det har det blivit tydligt hur vi ska spela i försvarsspelet, hur vi ska kunna vinna boll, vad man har för roll i laget, berättar Camilla och fortsätter:
– Vi jobbar för varandra och när vi sätter grunderna så blir det bra. Dalen är ju kända för att spelvända, vi jobbar på att försöka spela mer med bollen och det känns som vi har blivit bättre på det.

23–åringen tycker att säsongen för hennes egen del har varit ok. Vi kommer där in på vad åren i Umeå har gett henne innebandymässigt.
– Spela snabbare med boll och springa mer på ytor. Inte göra allting själv, även fast jag gillar att hålla i bollen. Jag försöker att spela bollen mer.

Ikväll vet Camilla vad som gäller.
– Vi får jobba noggrant i försvaret och vinna klart situationer, inte ha någon respekt. Heller inte ge IKSU tid, då kommer dem att hitta bra pass och bra skott i krysset. Vi ska inte ge dem någon tid alls.
– Sen får vi inte vara rädda för att anfalla, vi måste våga för att göra mål. Vi tjänar inte på att spela defensivt och inte göra mål.

Hur ser Camillas uppladdning ut då, kanske ni undrar?
– Studier 8–15, sedan hem och mat, innan jag vänder till Umeå Energi arena och matchuppladdningen.

Anders Andersson
Fotnot: På 18 matcher i SSL i år har det blivit sex mål och nio framspelningar, femton poäng och sex utvisningsminuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.