Inför derbyt – snack med Maja Viström

Sju poäng på nio matcher.
ikväll väntar derbydebut för 16–åriga talangen Maja Viström.
– Jag vet inte så mycket om derbyt, mer än att vi ska vinna och att det ska bli kul, jag är super-taggad, säger Maja Viström när orangearapporter pratar med henne i samband med tisdagsträningen.


majav2
Ingen har väl undgått talangen Maja Viströms intåg i SSL den här säsongen. 16-åringen tog ligan med storm när hon i sin debut borta mot Pixbo gjorde två mål och spelade fram till ett i en match som IKSU skulle vinna med övertygande 1–6.
Sedan har det rullat på och hon har gjort ytterligare två mål och spelat fram till två. Under distriktslags-SM i Umeå så gick hon till final med Västernorrland och blev uttagen i all-star laget.

– Det var verkligen kul, men tråkigt att det bara är ett år nu, att man bara får vara med när man är sexton, säger Maja som hade velat ta revansch på finalförlusten mot Stockholm.
– Jag tycker att vi gjorde varandra bra, vi tog löpningar och gjorde allt som ett lag, berömmer hon lagkamraterna i Västernorrland.

När hon kommer till tisdagsträningen så har Maja varit iväg på ett landslagsläger med F17-landslaget i fotboll.
– Det var mycket fokus på avslut och nick.

# Vad hade Pia Sundhage att säga?
– Inte så mycket, men att vi skulle försöka att hålla det gamla som vi har byggt upp med Katarina Olsson. Men att vi ska slipa på detaljer, säger Maja.

Men nu under vinter är det bara fokus på innebandyn.
– Just nu är det bara innebandy, snart är det slutspel och jag försöker ta en plats i IKSU. Fotboll tränar jag i skolan.

majav

Vi kommer där in på vart hon har fått oräddheten ifrån. Vad som gör att hon bara kör på.
– När jag var liten spelade jag mycket fotboll med killar, på skolan på rasterna så mötte vi killarna när vi spelade bandy. Jag började spela 11-manna ganska tidigt i fotboll och med dem som var mycket äldre än jag. Det var inte direkt så att jag kunde lägga mig ner och gråta. Jag var tvungen att visa mig cool, berättar Maja.

# Hur har du upplevt säsongen hittills?

– Som otroligt kul och lärorik. Det känns som jag har kommit in i innebandyn på riktigt.

# Vilka är dina styrkor?

– Att jag är orädd och hatar att förlora.

Vi kommer också in på vad det är som har gjort att IKSU har vunnit mot de andra topplagen på slutet.

– När vi spelar den innebandyn som vi ska göra, då tror jag att inget lag kan vinna över oss. När vi håller oss till det vi ska. Jag tycker att vi släpper bollen mer och gör det vi ska.
­– Då vinner vi och vi är bra på att göra mål också, avrundar en derbytaggad Maja.

Röster om Maja:

Therese ”Mini” Andersson:
– Det är underbart att se. Jag såg henne under distriktslags-SM också. Det är fantastiskt hur hon bara kan gå in och det känns som hon inte har några nerver alls i kroppen, hon är totalt orädd. Det är bara att hoppas att Maja får fortsätta att utvecklas och vara skadefri.
– Hon tar för sig och det känns som hon tror på sig själv. Sen kör hon bara. Hon har alla nycklar, tekniken, farten, styrkan. Det känns som hon har allt det redan, trots sin unga ålder.

Alice Granstedt:
– Hon är grym och en framtidsstjärna.
– Hon gör allt rätt och har bra fart under fötterna. Sedan har en bra spelförståelse, det är kul att se unga talanger som växer fram. Sen spelar hon med bra självförtroende, det är viktigt.
– På träningarna är hon en vinnare som alltid ger 110 procent. Det är kul att se.

Emelie Fällman:
– En duktig och ung spelare. Bra och ambitiös. Hon kommer att bli hur bra som helst. Hon kör sin grej och är totalt orädd. Hon är grym.
– På träningarna är hon superduktig, glad, sprallig, hon bidrar med energi och ger alltid allt på alla träningarna. Dessutom har hon ett bra skott, dom är väldigt luriga.

Malin Marklund:
– Hon är jätteduktig. Som många talanger som dyker upp titt som tätt, så har dom en fantastisk bollkänsla. Det är nästan som dem är födda för den här sporten. Det är en fröjd för ögat att se. Maja har en liten egen spelstil och det är roligt för innebandyn. Det syns på unga spelare, när dem får möjligheten att spela utan premisser eller så mycket direktiv, när dem får spela ut sig register och visa hur kreativa dem är.
– Det är kul att se.

Anders Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.