Sedan SSL-debuten säsongen 2012/2013, har det hunnit att bli hela 162 matcher till i högsta serien med IKSU Innebandy för Sandviken-fostrade Cornelia Fjellstedt. Cornelia är inne på sin åttonde säsong i orangeat. En kulturbärare som betyder mycket.

– Det är en spelare som är bra på allt. Hon har en grym teknik, skott och ett magiskt spelsinne. Cornelia är bra både defensivt som offensivt, en komplett spelare som kan spela på flera positioner, allround. Hon är en grymt viktig spelare för IKSU, en ledare både på och utanför planen, säger tidigare IKSU-stjärnan Iza Rydfjäll när vi frågar henne om Cornelia.

22 september 2012. Kristinaborgshallen,Västerås. Rönnby borta, 4–4. Cornelia Fjellstedts debutmatch i SSL. Redan i den andra matchen, hemma mot Linköping IBK, kom första poängen. Två mål (framspelad av Victoria Wikström) och en framspelning (till Victoria Wikströms mål). Debutsäsongen slutade med en SM-final mot Rönnby, en final som såg ut att sluta i guldglans, men där motståndet Rönnby ville annorlunda och vände på 2–0 ledningen som IKSU hade och vann med 4–3. Det var också landslagsikonen Karolina Widars sista match.

Poängmässigt noterades Cornelia för 16 mål och åtta framspelningar på 25 matcher i grundserien. I slutspelet blev det ett mål och två assist.

– Hon har teknik, timing och framförallt spelsinne som gör henne unik i innebandyvärlden. Sen att hon är rätt rolig kan kännas som en bisak men är en stor bidragande faktor till den speciella stämningen i laget, säger tränaren Lasse Bergström när han får prata om henne.

2013/2014 åkte IKSU ut i kvartsfinalen mot Pixbo, poängmässigt, svarade Cornelia för tio mål och tolv framspelningar på 26 matcher i grundserien.
2014/2015 och 2015/2016 tog sig IKSU fram till semifinal och hon debuterade i VM 2015, ett mästerskap som gav ett guld efter en dramatisk final mot Finland. En final som faktiskt spelades i dag för tre år sedan.


Så kom 2016/2017. Säsongen där IKSU slog poängrekordet i SSL, (74 poäng, plus131, 215–84) och krönte med att vinna SM-Finalen i Globen mot KAIS Mora med 4–1. 2017/2018 följde man upp med att återigen slå Mora i finalen, den här gången med 2–4. (Kais Mora stod som hemmalag).
Cornelia spelade fram till Emelie Wibrons viktiga 1–2 mål i slutet av den andraperioden.

# Vad är det framförallt som Cornelia Fjellstedt har utvecklat under dem här åren i IKSU?

– Jag känner väl själv delvis att jag har mognat som person och det har väl speglat sig i spelet. Jag har blivit bättre på egentligen allt, skottet har jag kanske tappat lite, men jag har mognat och det har varit viktigast för mig, säger Cornelia Fjellstedt.

Cornelia Fjellstedt under SM-finalen 2017. 
SM-Guld, SM-Guld, SM-Guld!

”Cornelia är inte rädd att säga till om något känns fel, vilket jag ser som positivt.”

Cornelia kom till Umeå inför läsåret 2008/2009 för att gå på RIG. Inför den här säsongen har IKSU fått till sig två RIG spelare som tog studenten i våras, Jonna Stenvall och Sandra Svärd. Orangearapporter frågade henne om hur hon har upplevt dem?

– Det känns som bägge två är otroligt seriösa och vill utvecklas, ödmjuka. Jag är glad att de har haft en bra tid på RIG och att dem valde oss, de är talangfulla, duktiga och ödmjuka.
– Jag unnar dem den framgången de har haft och den de får med oss, säger Cornelia Fjellstedt som även säger att hon fortfarande känner för RIG.

Just Sandra Svärd fick beskriva Cornelia i ord.

– Hon går alltid in med 110 procent i det hon gör, det spelar ingen roll om det är träning eller match. Cornelia går verkligen in för det helhjärtat. Hon haren stor vinnarmentalitet och en ödmjuk inställning, säger Sandra Svärd och fortsätter:

– Det som jag gillar med henne är att hon har ett så pass stort driv framåt att hon tar med sig många spelare i laget åt samma håll. Cornelia är inte rädd att säga till om något känns fel, vilket jag ser som positivt.

– Jag själv tycker väldigt mycket om att spela med henne då hon får mig att växla upp en nivå extra och hon hjälper mig att utvecklas. Cornelia är en riktig lagspelare eftersom hon sätter laget före jaget och är en förebild för många.

Tvillingsystrarna Kauppi, Oona och Veera och Tilde Hållstam (långtidsskadad) är tre till spelare som är nya i truppen inför den här säsongen och spelare som tillsammans med Sandra Svärd och Jonna Stenvall bara gått in och kört.

– Det är klart att det har blivit lättare när laget i övrigt har rullat på, då känner dem kanske att de inte behöver prestera. Vi har spelat på tre femmor varje match, då känner dem att de inte hela tiden behöver konkurrera om sin plats eller bli besviken om man inte skulle få spela eller liknade.
– Alla nya har fått mycket speltid och tagit hand om det och har förtjänat den också, tycker Cornelia Fjellstedt.

Apropå nya spelare, Maja Viström som plockades upp från Ungdom i början på förra säsongen och gjorde succé direkt, är en spelare som imponerar på Cornelia.

– Hon är också en spelare som förtjänar sin framgång, Maja har en otrolig positiv energi och på så vis är hon viktigt för gruppen. Hon gör alltid det bästa av situationerna, peppar, sen har hon visat framfötterna i allt från backcheckning till att göra det stenhårda jobbet, säger Cornelia och fortsätter:

– Hon är ett föredöme för som jag tycker det andra spelare i hennes ålder, men även äldre också. Maja kanske inte alltid slår super–passningarna eller sätter den i krysset varje gång. Men hon gör det ödmjuka jobbet och är verkligen mogen för sin ålder.
– Vi är otroligt tacksamma över att ha henne i vårat lag, hon är jobbigt att möta.

Undertecknad kan bara instämma och berätta om vad Maja gjorde efter förlusten i semifinalen i junior-SM i Uppsala i våras. IKSU Ungdom förlorade och fick spela bronsmatch. Hon var den spelaren som gick runt till var och en av lagkamraterna och tröstade och peppade dem, även om hon inte var lagkapten.

– Det är precis sådan hon är. Hon är verkligen sig själv hela tiden och det är en del av henne. Att vara omtänksam och bry sig om andra. Det säger mycket om Maja.

På söndag väntar Pixbo hemma. En spännande seriefinal.
Vi frågade här om årets upplaga av IKSUs styrkor. Vilka är IKSUs styrkor?

– Delvis att vi har så pass många olika spelartyper om vi börjar med innebandyn, målskyttar, passningsläggare, grovjobbare. På något sätt har alla spelarna lite av allt. Det är inte så att våra målskyttar aldrig jobbar hem eller inte spelar till andra.
– Man ser att det är både framspelare och målskyttar, alla tar verkligen backchecket.

Det är något som inte bara kännetecknar årets upplaga enligt Cornelia. Det går tillbaka i tiden och är något som ligger i föreningen och lagets dna.

– Under mina säsonger i laget så speglar detta föreningen och laget, det är laget som går först. Det är otroligt tacksamt och man behöver aldrig inte lita på att det kommer 100 procent backchekning. Man backar alltid upp varandra och det är lagets styrka och därför det har gått så bra.
– Att alla gör allt för varandra och då till-låts man göra sin grej.

Vad gäller styrka så kommer vi in på att man sätts på prov på ett annat sätt när man möter de andra topplagen. Man ser om anfallsspelet duger, eller vad man kan utveckla.

– Det märkte vi mot Endre, om vi inte är där så straffar dem oss direkt. Det är skönt på ett sätt, men det är något som man inte vill ska hända. Man sätts på prov på ett annat sätt och det kommer att räknas i slutändan, att det håller mot dem bästa lagen, säger Cornelia.

 # Vad har du att säga om inledningen på serien?

– Det har gått bättre än vad man kunde tänka sig, jag tänkte väl aldrig att det skulle gå så här bra som det har gjort.
– Man drömmer alltid om att vinna varje match, det är väl en målsättning. Men att vi har gjort så många mål som vi har gjort och sett så pass bra ut efter så kort tid, det är otroligt roligt. Men det är något som vi har lagt ner mycket jobb för och som vi fortsätter med att göra, vi är väl värda framgången, det är inte av slumpen, säger Sandviken-tjejen Cornelia Fjellstedt.

Vi avrundar snacket och pratar om fystränaren Ida Bentzer och hennes betydelse i IKSU. Hennes styrkor och vad hon gör för föreningen och laget.

– Först och främst är hon otroligt bra på det hon gör, jag har fullt förtroende för henne. Blint förtroende, det känns verkligen som hon vet vad hon gör, hon vill alltid lagets bästa och sen när hon är här är hon verkligen en i laget.Ida snackar med alla, ena stunden kan hon hänga med ledarna för att i andra stunden vara med oss spelare.

– Hon är tacksam, trevlig och känns som en i gänget.
– Det är kanske därför som man kan ta diskussioner med henne kring fysträningen, man känner att det hon tycker och det hon anser är bäst för en är det som är det. Då litar man på det, det är en trygghet att känna. Det märks,dem åren som hon har varit med så har det gått otroligt bra för oss. Jag tror inte att det är någon slump.

På söndag 14:30 väntar seriematch 164 för Cornelia Fjellstedt. En toppmatch/seriefinal seriefinal hemma mot Pixbo, en match som du inte vill missa, var så säkra på det.
IKSU Sportcenter är platsen.

Anders Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.