Maja topp femton i Ångermanland

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast, där elden tänds och brödet bryts i hast. På ställen, där man sover blott en gång, blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp!
Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr

En oerhört fin dikt av Karin Boye (i rörelse), som inledde den klassiska VM-krönikan om Fotbolls-VM 1994. Ni vet det framgångsrika slutspelet som gav Sverige en bronsmedalj. Men den passar också in på denna korta text om Maja Viström, som kan blicka tillbaka på året med glädje och stolthet. För det ska hon vara.

Eller vad som sägs om

En andra plats med Västernorrland i distriktslags-SM i innebandy i Umeå (F16). Där hon tog hem poängligan med tolv mål och framspelningar, femton poäng. Stockholm vann finalen, där Maja gjorde ett av målen, med 4–3.

Ett SM-brons på juniorsidan (DJ17) med IKSU ungdom. Där hon efter semifinal-förlusten mot Nacka gick runt till var och en av lagkamraterna och tröstade och peppade. Bronsmatchen vann man emot Åstorp/Kvidinge IBS, efter att firma Amanda Strömberg och Nellie Öhgren tagit matchen till förlängning och avgjort i den. Amanda som målskytt och Nellie framspelare båda gångerna.

SM-Guldet efter finalsegern mot KAIS Mora. 4–2. I semifinalserien och första matchen mot Pixbo, svarade Maja för viktiga 1–2 reduceringen. Matchen gick senare till straffar. Hon kom också att göra ett till mål i den tredje semifinalen, där IKSU avgjorde i förlängningen.

Fotbollsmässigt så har vi Cup Kommunal och en andraplats efter att hon hade avgjort semifinalen i Örnsköldsvik från elva-meter. Ångermanland slog ut Skåne och fick möta Östergötland i finalen. Där blev det förlust med 3–1. Men hon blev återigen målskytt.

Vi ska heller inte glömma bort Gothia Cup och en fin andra plats i visserligen B-slutspelet, men det är ibland små marginaler i idrotten och man får ta med sig det positiva.

Därför är det oerhört roligt och kul att läsa att tidningen Örnsköldsviks Allehanda har med Maja på topp femton listan över Ångermanlands bästa idrottsutövare under 2018.
Det har du förtjänat Maja, du är en fin förebild, idrottare, människa och det ska bli en fröjd och fortsätta följa dig framöver. För jag är övertygad om att det kommer fortsätta att gå bra för dig. Så länge du fortsätter vara dig själv och inte tänker så mycket, utan är den Maja som vi har tagit oss till våra hjärtan. Då är ingenting omöjligt. Eller som Cornelia Fjellstedt sa i en intervju med oss:

Hon är ett föredöme för som jag tycker det andra spelare i hennes ålder, men även äldre också. Maja kanske inte alltid slår super–passningarna eller sätter den i krysset varje gång. Men hon gör det ödmjuka jobbet och är verkligen mogen för sin ålder.
– Vi är otroligt tacksamma över att ha henne i vårat lag, hon är jobbigt att möta.

Örnsköldsviks Allehandas motivering:
”Maja Viström, innebandy/fotboll (NY)
Vann SM-guld i innebandy med IKSU. Umeålaget finalslog Kais Mora med 4–2 i Globen. 17-åriga Maja Viström var en stor talang i fotboll också, men anfallaren valde bort den sporten under hösten. Hon har gjort nio F16 landskamper och en i F17 i fotboll. Hon började spela fotboll i MG 83 (Mellansel/Gottne) och gick sedan till Domsjö. Hon hamnade i Umeå IK 2017. Hon var med i sju matcher i elitettan med Umeå IK under 2018. Maja Viström var bärande spelare i Ångermanland som gick till final i distriktsturneringen Cup Kommunal.”

Anders Andersson

Fotnot: Bröderna Henrik och Daniel Sedin hamnade på en 13:e plats på samma lista. Vinnaren avslöjas på nyårsafton.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.