Hattrick och 30:e matchen i SSL. För Maja Viström blev det verklighet i söndagens bortamatch mot Karlstad. Mellansels stolthet passade dessutom fram till ett av Veera Kauppis totalt fem mål. Det var också första gången sedan den lyckosamma debuten borta mot Pixbo, som hon gjorde mer än ett mål i match.

– Jag tycker att det har gått lite upp och ner, som det alltid gör, men jämfört med förra säsongen så tycker jag att jag håller en högre lägsta nivå. Sedan är det otroligt kul att få bidra med lite poäng också, säger Maja Viström efter matchen i Colorama Arena.
En match som gav en 3–17 seger och gör att IKSU nu är uppe i 167 gjorda mål på 15 matcher. Det är att jämföra med 130 mål efter lika många matcher säsongen 2015/2016. Då slutade man på 229 mål och nytt målrekord i SSL.

Mål var det. Vi lät Maja själv beskriva sina mål i matchen.

– På det första målet så sköt Veera och den tog i sargen bakom målet och kom tillbaka in till mig och jag hade öppet mål. Vid andra målet, var bollen hos Oona, så jag sprang in framför mål och skulle täcka målvakten, då sköt hon på min klubba och in. Jag såg inte ens att den gick in. Lite tur, säger Maja och fortsätter:

– Vid det sista målet så sprang jag helt själv, känns det som. Sedan letade jag efter Veera, ”men gör någonting så jag kan passa dig”, till slut så bestämde jag mig för att skjuta. Den gick in, skönt.

Maja Viström fick som sagt chansen att spela med Oona och Veera Kauppi och Oona berömde 17-åringen efter matchen.

– Jag tycker att Maja var riktigt bra idag (läs söndag), men jag visste att det skulle bli lätt att spela med henne. Hon springer så fort och är så bra med bollen, jag är inte överraskad och samtidigt glad över att hon gjorde hattrick, säger Oona Kauppi som fick svara på vad som gör Maja så bra.

– Hon är svår för motståndarna på grund av att hon är så snabb och stark och överlag en väldigt bra spelare. Hon kan få med sig många utvisningar och är en hårt jobbande spelare. Maja ger alltid 100 procent och när jag ser henne spela, vill jag också bli så tuff, hon inspirerar.

– Det är fantastiskt att hon är så ung. För jag tycker att hon spelar inte bara iväg bollen, utan hon kollar vart hon kan passa, jag är imponerad över henne.

Maja själv tycker att hon slängde iväg bollarna i början på matchen. Men att det sedan blev bättre.

– Det var snällt av henne (Oona Kauppi) att säga så. Jag spelade med två av världens bästa spelare, dem gjorde mig bra, det är helt sjukt. Dem är hur bra som helst, säger Maja och vi pratade om vad IKSU kan ta med sig från 3–17 segern, förutom vinsten.

– Vi började slarvigt på mittplanen och släppte till några målchanser som vi inte ska släppa till. Jag tänker speciellt i den andra perioden när jag tappade bollen på mittplanen och dem skapade ett läge när det var tjugo sekunder kvar. Vi ska inte låta dem få det läget, det är mer noggrannhet som vi kan ta med oss från den här matchen.

Hur hade det varit fram till matchen, kanske ni undrar?

– Vi hade två vilodagar efter Champions Cup och jag stannade kvar och kollade på distriktslags-SM. Sedan när jag kom tillbaka hade vi en ganska lugn träning, på måndagen. På tisdagen hade vi en jätte-jättejobbig träning. Små-lagspel, kul även om det var jobbigt.
– Onsdag körde vi gym/målvaktsträning, på torsdagen spelade vi mest dagen innan matchträning, då det var den sista innebandyträningen innan match.
– Fredagen var individuellt och då körde jag intervaller. Sen reste vi på lördag. Match.
Lite inblick i spelarnas vardag.

Vi avrundade med att prata om backen Jonna Stenvall som fick en bolibompa-drake i matchen.

– Jonna är väldigt tydlig i pressen, man ser när hon står och inte står.
– Jag har inte spelat så mycket med henne, men jag tycker det ser stabilt ut, hon är grymt bra på att slå passningar och sprider ett lugn. Sen är hon väldigt stark i varje närkamp, vinner många dueller och har en grym spelförståelse säger Maja Viström som var väldigt glad över hattricket i matchen och ser fram emot kommande matcher.

Anders Andersson

Fotnot:

2017/2018
15 matcher i SSL-grundserien.
Fyra mål, fem assist, nio poäng.

2018/2019
15 matcher
Elva mål, sex assist, 17-poäng.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.