Inför den första SM-kvartsfinalen med Cornelia Fjellstedt och Veera Kauppi

Ikväll drar det äntligen igång efter 26 grundspelsmatcher.

SM-slutspelet. Orangearapporter fick ett snack med Cornelia Fjellstedt och Veera Kauppi efter Pixbo Wallenstam på bortaplan. En match som gav IKSU den 46:e raka segern. En säsong som hittills har givit några rekord, Veera lyckades slå mål och poängrekordet. 60 mål blev det och 91 poäng (60 mål + 31 assist). Dessutom slog de orangea målrekordet i serien, kom upp i totalt 271 mål och poängrekordet, 76 poäng.

– Jag tror inte att jag har förstått hur stort det är, det bara hände, men det är hela lagets sak. Jag hade inte kunnat gjort det utan mina lagkamrater, jag behövde dem alla. Ett stort tack till dem, som sagt, jag vet inte vad jag har gjort, säger Veera Kauppi.

Cornelia Fjellstedt är imponerad över både Veera och Oona Kauppi och samtidigt ger hon också beröm till de andra nya spelarna inför den här säsongen.


– Både Oona och Veera Kauppi har mycket erfarenhet trots sin ringa ålder och har gjort det fantastiskt. Sandra Boric Svärd och Jonna Stenvall har också gjort det otroligt bra. De har tagit för sig och utvecklats, det är två spelare som går en ljus framtid till mötes. Även Tilde Hållstam är jag övertygad om att det kommer gå bra för när har rehabat klart, säger Cornelia Fjellstedt.

Veera Kauppi fortsätter och pratar om säsongen hittills;

– Den har varit väldigt bra och jag kunde inte föreställa mig att jag och Oona skulle prestera så bra. Nya saker, ny liga, nytt land, nytt lag, allting har klickat från början. Vi har blivit varmt välkomnade i IKSU. Nu är det att fortsätta i slutspelet, säger världens just nu bästa innebandyspelare.

# Vad ska vi tänka på i slutspelet mot IBK Dalen?


– Det blir kul att spela mot IBK Dalen, vi har mött dem några gånger under säsongen, på försäsongen och i grundserien. Det senaste mötet var också den bästa matchen från vår sida, vi spelade riktigt bra då. (Seger 2–13).
– Men jag tror att det kommer att bli en kamp, där jag hoppas på många åskådare som kan ge en bra atmosfär till matcherna. Det är alltid något speciellt med slutspel och extra när två lag från Umeå möts, säger Veera Kauppi.

Tillbaka till Cornelia Fjellstedt som tar med sig ganska mycket från matchen mot Pixbo.

– Det blev en otroligt tuff match, vilket är roligt och Pixbo är alltid svåra att möta i sin hemmahall. Dessutom hade dem ett bra tryck idag (läs förra lördagen), vilket var roligt.
– Framförallt tar vi med oss att vi måste vara noggranna på mittplanen, dem är duktiga på att vända och ta vara på sina chanser. Sedan var det kul att testa på fem mot sex spel, det har vi knappt gjort under säsongen, säger Cornelia Fjellstedt.

Vi fortsatte och snacka om matchen och att det var viktigt att man kunde göra 2–4 så kort inpå Pixbos 2–3 ibörjan på den andra perioden.

– Det var jätteviktigt, men det är som jag har känt under säsongen och även förra. Om det är något lag som kommer ikapp eller leder mot oss, det är knappt att man tänker på det. Vi maler på i 60 minuter och gör det vi är duktiga på, då vinner vi till slut. Men visst är det en läropeng.

Som sagt, ingen panik direkt…


– Vi höll på att tappa mot Sirius och även Mora var otroligt jämt. Jag tror att vi har tagit med oss det ifrån förra säsongen. Där spelade vi tre matcher som vi vann efter förlängning mot just Pixbo. Men även andra tuffa matcher, vi vet att vi är starka, det blir som en mental träning som vi får nytta av i sådana här lägen. Man känner sig avslappnad och vågar göra det man är bra på.

Vi vänder tillbaka till Veera och fråga om vad hon och hennes syster, Oona, tar med sig in i slutspelet från grundserien?

– Jag tror att vi kommer att fortsätta, vi har alltid varit radarpartners, vi hittar varandra väldigt lätt och det är lätt att spela med Oona. Jag hoppas att vårt spel kan bli ännu bättre. Det är ett bra övertag att ha en som man har spelet med i hela sitt liv.
– Man vet vart den ena tar vägen, vi hittar varandra bra, jag hoppas vi kan fortsätta och spela bra.

# Vad har du varit mest nöjd med under säsongen?

– Vi har inte förlorat någon match och vi har lyckats med våra mål (lagets) och utvecklat vårt spel.

– Matchen mot Pixbo var inte vår bästa, vi har fortfarande saker att jobba på, men vi har gjort många bra matcher under säsongen. Vi vet vad kan prestera/göra, jag ser verkligen fram emot slutspelet, säger Veera och fortsätter;

– Om du inte förlorar någon match, det är en bra sak, men det finns en hel del småsaker bakom vinsterna. Jag är glad över hur vi har tagit oss igenom säsongen. Vi har verkligen jobbat hårt oavsett situation i matcherna, det är något som gör oss starka. Vi pushar på varandra och tar oss framåt.

Vi återvänder till Cornelia.

– På ett sätt har vi spelat fantastiskt varje match egentligen och har gjort det otroligt bra. Men vi har haft dippar som har resulterat i att vi känner att vi inte har kommit upp i vår nivå. Åt andra sidan har vi gjort bra matcher.

– Samtidigt har ingen pikat eller gjort sin livs-match, det finns lite att hämta av alla och det är en otrolig styrka. Att vi känner att vi inte har över-presterat, eller har haft sin livs-säsong. Veera har gjort det otroligt bra, men hon håller den här nivån och kommer att fortsätta att göra det livet ut, det är jag säker på.

Vi kommer där in på Maja Viström som både Cornelia Fjellstedt och Veera Kauppi berömmer.

Jag frågade om hur det är att ha en lagkamrat som Maja Viström som jobbar över hela planen som hon gör till Veera.


– Jag tror att hon ger energi till alla. Hon är fantastisk, hon kan slå vem som helst i dueller. Det är roligt att se henne på planen, Maja är en jättebra spelare.
– Jag tror att de sakerna som hon gör, speciellt en mot en, där hon kämpa ända till slutet och oftast går segrade ur duellerna. Det ger till en känsla till alla andra – nu kör vi. Det är viktigt att ha den spelaren som jobbar häcken av sig för laget, säger Veera Kauppi.

– Jag tror det var ett speciellt byte i den tredje perioden när jag kom in på bänken, så sa jag att det var synd om backarna i Pixbo. Maja förnedrade dem på riktigt, hon sprang åttor runt dem, under, över och tog tillbaka bollen, jobbade tillbaka. Tacksamt, säger Cornelia Fjellstedt.

– Det är de småsakerna som räknas, när du gör ditt jobba och inte stoppar. Ibland får man belöningen och matchen mot Mora är ett bra exempel på det. Vi verkligen jobbade hårt och gav aldrig upp, berättar Veera Kauppi.

Vi kom där in på bland annat glädjen som Myra Aggestål visade upp efter hon hade kvitterat i matchen mot Mora hemma.

– Det är en härlig känsla, när hela laget är glada/lyckliga. Det är den bästa känslan. När du ser hur människor blir galna över ett mål eller ett skott-täck. Det ger verkligen extra energi att fortsätta.
– Det finns många härliga personer i laget och det är härligt att ha dem omkring sig, säger Veera och vi pratade om den glädjen som Sandra Boric Svärd visade upp efter ett av Veeras mål i Champions Cup i Gävle.

Men det är inte bara lagkamraterna som ska ha beröm. Vi har även ledarna och där kommer vi in på fystränaren Ida Bentzer.

– Hon är en härlig person som verkligen vet vad hon gör. Alla i laget litar mycket på henne och vi gillar det jobbet hon gör för oss.

– Det är den bästa tiden på säsongen nu, jag hoppas verkligen att vi fortsätter att utveckla vårt spel och blir bättre och bättre, alla har tränat bra, avrundar Veera Kauppi.

Cornelia Fjellstedt fick slutordet;

– Det är nu det roliga börjar och vi hoppas att orangearapporter håller sin bevakning så gått han kan, om det är på avstånd eller nära. Sen hoppas vi på att gå hela vägen även i år.

Anders Andersson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.