Intervju med Iza Rydfjäll, del 1

Om några dagar väntar ett nytt äventyr och kapitel i Iza Rydfjälls liv. Då lämnar hon hemstaden Umeå för spel med schweiziska mästarna Kloten-Dietlikon Jets och en återgång till idrotten, som hon älskar. Med sig på resan har Iza en av bästa kompisarna, Alice Granstedt, som också ser det som ett stort äventyr.

På ett kafé i Umeå talar vi om flytten, åren i IKSU, Izas jobb som sjuksköterska och en hel del annat. Vi börjar med att prata om hur Iza har upplevt året utan innebandyn. Efter många säsonger i IKSU valde hon att satsa på jobbet på sjukhuset.

– Det är lite speciellt, man har verkligen levt med innebandyn under alla år och det är klart att det har känts annorlunda. Samtidigt har det varit skönt att få göra lite annat och satsa på jobbet.

– Men det är klart att man har saknat innebandyn, det har jag gjort, säger Iza Rydfjäll.

När vi är inne på andra IKSU-spelare som har tagit uppehåll från innebandyn så kommer vi att tänka på Frida Norström som valde att se sig omkring i världen och reste.

– Jag tror att det kan vara bra att få komma bort ibland för att sedan känna att man har suget kvar. Det var det lite nu med Schweiz, det känns väldigt roligt att få testa på något helt nytt.

Under sommaren, efter att Iza valde att ta upp innebandyn igen och flytten till Schweiz, så har hon kört en hel del träning själv, med Alice Granstedt och med IKSU. Frågan om Schweiz har varit uppe tidigare år, men hon har inte känt att det har varit läge och Iza har ett stort hjärta för IKSU.

– Jag har velat spela i Sverige och IKSU. Sen när jag slutade, och nu när jag fick den här chansen, och få göra det med Alice, då kändes det verkligen som en chans man inte får alla gånger. Jag måste ta den, för annars kommer jag att ångra mig.

Apropå vänskapen till Alice så har det uttryckts, att den liknar mer en syskonrelation. Något som Iza utvecklar.

– Vi känner varandra väldigt bra och har gjort det i många år, både på och utanför planen. Därför känns det väldigt roligt att få göra detta med en så pass bra kompis. Det är en trygghet att jag har Alice med mig.
– Det är en stor anledning till att jag åker, jag skulle inte vilja göra det själv, säger Iza.

• Vad är det framförallt som du ser fram emot med äventyret i Schweiz?

– Jag har bott i Umeå i hela mitt liv, så det känns som roligt att få se ett helt nytt land. Jag har spelat i IKSU i tio år, vilket jag har trivts så bra med. Det finns inget annat lag i Sverige som jag skulle vilja spela i, än IKSU. Så det är jag väldigt nöjd med att jag har gjort.
– Komma till ett nytt land, mycket därför. Se annat än Umeå ett tag.

 • Har du hunnit att skaffa dig någon bild av Dietlikon, dit du ska?

– Min syster Frida har bott i Schweiz och jag har varit där mycket, jag tycker att det är ett fint land. Det är nära till andra länder och saker. Jag kommer nog att hinna att utforska landet och ta mig till andra länder och göra mer än bara spela innebandy. Jag kommer att lära mig mycket på äventyret.

– Det är viktigt att man vågar utmana sig själv och uppleva saker, då lär jag mig mer och kan ta med det till framtiden, just att jag har gjort ett sådant här äventyr.

När Iza och Alice åker till Schweiz i dagarna så har de hållit igång med träning hemma i Umeå under sommaren.

– Vi har fått träna på desto hårdare, säger Iza Rydfjäll som verkligen ser fram emot Schweiz.

Anders Andersson

Fakta:
Dietlikon Ort med drygt 7 000 invånare (Umeå 86 000) och kommun i Schweiz, centralt i distriktet Bezirk Bülach och kantonen Zürich, 100 km nordost om Bern

Fotnot: Intervjun återges i olika kapitel för att inte bli för lång. Del två, åren i IKSU, kommer på fredag


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.