Intervju med Iza Rydfjäll, del 2

Iza Rydfjäll hann med att göra 233 seriematcher, 62 mål och 68 framspelningar för IKSU mellan 2008 och 2018. Men det var inte bara poängen som talade sitt tydliga språk, utan mer hur Iza är som person.

Speciellt en episod, efter Pixbo borta säsongen 2016/2017. Jag kom till Göteborg dagen före och hade med mig väskor till matchen. Efteråt hängde jag med till hotellet och också till restaurangen där jag käkade med dem.

– Kan jag hjälpa dig med någon av väskorna, frågade Iza. Tidigare den hösten hade jag fått MS-besked (Multipel skleros) precis så jag hade kommit hem från sommar-OS i Rio de Janeiro i Brasilien. Jag hade tappat kraften på höger sida.

• Vad har dom här tio åren gett dig förutom flera SM-guld?

– Så mycket mer än bara de sportsliga framgångarna. Jag har fått vänner för livet. Minnen som jag kommer att bära med mig för resten av livet. Det går nästan inte att beskriva hur mycket jag har fått ut av att vara med i ett sådant lag som IKSU.

– IKSU är världens bästa förening att spela i, vi har alla förutsättningar för att kunna bli hur bra som helst. Det är anledningen till att jag inte har velat spela någon annanstans. Jag har trivts bra i laget och i Umeå, säger Iza.

• Om vi pratar om alla runt omkring laget, Johan ”Jocke” Sjöström, Malin Nilsson, Göran Backman, Stig Byström, Göran Nordin, med flera. Ingen nämnd och ingen glömd.

– Det finns hur många som helst som jag skulle vilja tacka … Som gör så mycket för föreningen. Deras insatser kanske inte syns så mycket, men det betyder så oerhört mycket för oss spelare.

– Att få stå där och vinna SM-guld tillsammans med alla runt omkring, som hjälper till och ger oss förutsättningarna som vi har haft under åren. Jag hoppas att de orkar fortsätta att göra det många år till. För det är så oerhört viktigt för oss spelare, allt det som de gör, säger Iza Rydfjäll.

– Det är någonting som jag är väldigt tacksam över. Jag önskar att det fanns någonting som jag kunde ge tillbaka.

Min sjukdom, MS, har gett mig perspektiv på tillvaron. Jag uppskattar verkligen alla, och IKSU har blivit som min andra familj …

– Det kommer den alltid vara för mig också. IKSU betyder verkligen så himla mycket.

• Just det, att våga prata om känslor. Att öppna sig.

– Det är jättebra att det är så.

• Vad är det som gör det så speciellt med IKSU Sport?

– Allting finns på IKSU. Jag har haft bra träningsmöjligheter från första stund. Anläggningen är en av Sveriges bästa, de har som sagt allting på samma ställe. Och du kan få alla typer av träning i samma anläggning.

– Det är det som gör IKSU sport så unikt. Det är förutsättningar som inte alla föreningar har. Det i sig har gjort att jag har kunnat träna hårdare och blivit bättre på så sätt. Jag har utvecklats snabbare.

Vad tror du om nästa säsong?

– Jag vet att laget känner en rejäl revanschlusta. De gjorde en så sjukligt bra säsong som det bara gick. Synd bara att det inte gick hela vägen. Att de inte fick till det på slutet …

– Det var smått obeskrivligt det dom gjorde. Vinna alla matcherna i serien bara sådär. Jag tror knappt att det kommer vara något lag som kommer att göra om det i framtiden? Den bedriften är någonting utöver det vanliga.

– Det försvann för att man åkte ur i semifinalen, men deras säsong var helt magisk.

• Iza, du tror verkligen på årets IKSU och att de kan ta tillbaka SM-Guldet?

– Jag tror att dom känner det själva, de var nog inte nöjda med hur det blev. Det är någonting som de inte ska vara heller. Jag förstår känslan. Innan uttåget i semifinalen svarade de för en säsong som inte kan bli så mycket bättre.

– Den var hur bra som helst. Jag tror verkligen på SM-Guld, säger Iza Rydfjäll och avrundar Del 2.

Anders Andersson

Fotnot: Del tre kommer imorgon lördag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.