Intervju med Iza Rydfjäll, del 3

● 65 LANDSKAMPER
● 20 MÅL
● 15 PASSNINGAR
Iza Rydfjälls facit i svenska A-landslaget är inga dåliga siffror. Så kan försvararen också titulera sig världsmästare 2013, 2015 och 2017!

– Det är häftigt att få dra på sig den svenska landslagströjan, och spela för sitt land. Det är få förunnat, och att jag fick göra det i så många år! säger Iza Rydfjäll och fortsätter.

– När man tänker tillbaka på det så har jag haft väldigt roligt. Det har varit en ära att få representera Sverige.

Om vi pratar känslor och VM-gulden?

– Första VM-guldet var speciellt, för att det var det första. Då var det inte lika jämnt som i de andra två finalerna, som vi vann efter straffar.

– Det var häftigt att vinna det andra VM-guldet i Finland inför en fullsatt arena i Tammerfors. Det kändes som om att alla hejade på Finland. Det var ett häftigt tryck i ishallen …

– Vilka nerver Amanda Delgado Johansson hade när hon avgjorde. Grymt av henne, berättar Iza Rydfjäll och säger att ”det är svårt att beskriva känslan över att vinna VM-guld”.

– Det är något man måste uppleva, det är helt underbart. Det är därför som man håller på med idrott, för att få uppleva de stunderna. Och att man får dela med sig av ögonblicken med andra.

– Det var väl därför som jag valde en lagidrott?

Hur har du upplevt idrottens utveckling sedan du valde att satsa på innebandyn?

– Jag spelade fotboll länge … Fotboll på sommaren och innebandy på vintern när jag var yngre. Men sen kom jag till ett vägskäl när jag hade kommit högre upp i innebandyn.

– Redan då spelade jag med IKSU, innebandy kändes roligare och valet kändes rätt. Det är någonting som jag aldrig har ångrat. Jag har fått med mig mycket från de åren.

– Sporten har utvecklats mycket. I början kunde man leva på att man kunde springa och att man orkade mycket. Nu är det mer tänk, man behöver ha spelförståelse och vara teknisk.

– Jag hoppas att det kommer att fortsätta så, att sporten blir större och att innebandy kommer med på OS.

Vi kommer in på ”kaptenernas kapten”, Josefina Eiremo, som Iza spelade med både i landslaget och klubblaget IKSU.

– Hon är en förebild som jag ser upp till, och som människa en härlig person som har varit med i spelarnas spelarråd AthletesCommission. Dessutom ingår hon sedan förra året som lagledare, team manager, i svenska landslaget.

– Det är jätteviktigt att vi hela tiden jobbar för att sporten ska utvecklas, det är någonting man inte får glömma bort. Jag är väldigt glad över att Josefina har varit med och gjort det, Honär verkligen en bra förebild för sporten.

– Man skrattar alltid i hennes närhet!

Vad gjorde Josefina Eiremo till en bra innebandyspelare?

– Josefina var duktig på att få andra att prestera. Hon skapade ytor för andra genom att alltid ge järnet, på varje träning och i varje match. Hon vek aldrig ner sig!

– Att göra andra lagkamrater bättre är en egenskap alla inte har. Josefina har givetvis utvecklats genom åren, men just att hon lyfte andra var bra. Hon hade allting man behöver som en bra innebandyspelare. Lägg till det att hon är en naturlig ledare.

Anders Andersson

Fotnot:
Det här är tredje och sista delen i reportageserie om Iza Rydfjäll som lämnar Umeå för spel med schweiziska mästarna Kloten-Dietlikon Jets.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.