Imorgon lördag väntar Karlstad på bortaplan.
Serien har hunnit och gått fyra omgångar och IKSU hittar vi på en tredjeplats på nio poäng. Leder gör KAIS Mora på full pott, tolv poäng, tätt följd av Pixbo, dem är också obesegrade.

Under säsongens gång så ska vi på Orangea Rapporter låta er känna spelarna lite mer. Först ut är försvararen Ellinor Berling, som vi åkte till Mora i somras och intervjuade när hon var hemma och jobbade och samlade krafter till säsongen.

• Framförallt vad tar du med dig från säsongen?

– Champions cup-guldet, det var fantastiskt kul, alla segrar, vi gjorde en otrolig bedrift och kunde gå igenom 2018 som obesegrade.
– Landslaget på individnivå. Det var häftigt att få göra debut i A-landslaget, jag hade bara varit med i junior-landslaget tidigare, berättar Ellinor Berling och fortsätter;
– Det är en dröm som jag hade haft sedan jag började spela innebandy.

• Vad framförallt kommer du att minnas tillbaka på debut-matchen i A-landslaget?

– Det är alltid en speciell känsla att få dra på sig den gul-blåa Sverige-tröjan. Det blev väldigt stora siffror, om jag minns rätt var det i min debutmatch som vi slog världsrekordet när vi vann med 61–0 (Över Frankrike). Det var häftigt att kunna göra mål varje minut och till och med mer.

– Media såg det lite mer negativt än vad vi såg det, säger Ellinor.

– Det är kanske en stor skillnad i innebandyn mellan vissa länder, men vi gjorde allt vi kunde för att göra så mycket mål vi kunde. Det var ingen gå–seger, det tar jag med mig också.

Under september månad (5–8 september) kallades Ellinor Berling in till landslagslägret i Uppsala, ett läger som hon upplevde som bra.

– Det är alltid kul att bli uttagen till ett landslagsläger. Tyvärr lyckades jag dra på mig en förkylning precis innan som gjorde det jobbigt för mig de första två dagarna på lägret.
– Men överlag var det ett roligt och givande läger. Det är alltid nyttigt att få möta kill-lag som spelar i ett högre tempo, vilket vi fick göra två matcher, berättar hon.

Apropå stora siffror har vi fotbolls-VM i Frankrike i somras i färskt minne, när USA i gruppspelet körde över Thailand med tvåsiffrigt, 13–0, Alex Morgan svarade för fem mål i den matchen. USA fick kritik för deras mål–firande efter målen.

– Jag tycker inte att man ska få kritik för att man firar, det är helt rätt att fira och man ska vara glad när man gör mål, speciellt i landslagssammanhang, tycker Ellinor Berling.

Ellinor Berling har haft en väldigt bra stöttning hemifrån. Det är något som hon lyfter fram.

– Jag tror att det har betytt mycket, mina föräldrar har låtit mig testa på allt jag har velat testa på. Olika sporter. Sen har dem alltid ställt upp.
 – Jag minns att min pappa alltid fick köra minibussarna när inga andra föräldrar ville. Min mamma har varit tränare åt mig i fotbollen och innebandyn.

– I flera år har dem ställt upp och dem har alltid funnits där när jag har behövt dem och när jag var yngre.
– De är mina största supportrar. Det är klart att familjens stöd betyder mycket. Dem får en att orka fortsätta med det man gör.

Hittills har det blivit 46 seriematcher i SSL med IKSU, 24 med FBC Uppsala (numera IK Sirius IBK FBC), 71 med KAIS Mora. Snabbt uträknat blir det 141 SSL-matcher för 23-åringen på sju säsonger.

– Det är speciellt med ett VM-år och man vill komma med, men det är hård konkurrens.
– Men jag strävar efter att bli med, det vore en stor dröm, berättar Ellinor och fortsätter;
– Alla drömmar och mål ger en motivation till att orka träna varje dag. Att kunna vinna SM-guld, få chansen att bli med till VM, vinna champions cup, vinna matcher.

När vi kommer in på träningar och vart hon kör sina löp-pass så varierar det. Kortare passen/intervallerna sker inomhus och de längre sträckorna är hon ute i skogen och löper.

– Iksu Sport är otroligt bra för oss, allt finns där. Är det lite längre löp-pass, då är jag ute och springer.
– Jag gillar att vara ute i naturen, det passar mig perfekt. I skogen på stigarna kan man vara sig själv och träna. Jag brukar springa mot Grössjön och vända, lite kors och tvärs i skogarna, berättar hon.

• Vad ser du som dina styrkor som spelare?

– Som back som jag har varit dem senaste åren, det är väl att jag är brytningssäker, stor och stabil. Det är inte så många som rubbar mig.
– Jag har en bra teknik, är bra på att hålla i bollen, jag kladdar inte mycket. Det är väl det.

• Vi kommer där in på Maja Viström.

– Hon är en grym tjej på alla plan och har tagit för sig bra dem här säsongerna (Hon är inne på sin tredje SSL-säsong). Hon har testat på SSL och får hon bara något år till kommer hon att bli farlig, tror Ellinor.

• Vad gör henne så pass bra redan nu? –Det är nog en kombination av hon är en väldigt ödmjuk tjej överlag, det tror jag att hon drar nytta av.  

– Träningsvillig, glad, positiv. Sen ska jag inte sticka under stolen med att hon har fått kombinera sina två sporter som hon tycker allra mest om. Det är någonting som jag själv saknade från min tid, när jag blev tvingad att sluta med fotbollen.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man får göra det man tycker är kul. Att kunna kombinera, för man drar nytt av den ena sporten i den andra. Det är också en viktig pusselbit.

• Hur upplevde du dig själv i hennes ålder?

– Då spelade jag i KAIS Mora och jag hade inte riktigt någon klar roll, tycker jag.
– Jag var lite på alla positioner, jag hoppade runt och var där jag behövdes. Det var lite förvirrande för mig. Jag ville ha en roll som jag var trygg i, som jag visste vad som förväntades av mig.

– Det kunde vara allt under en och samma match, back, center, forward. Det var lite rörigt.
– Samtidigt fick jag spela alla viktiga matcher när jag spelade i KAIS Mora. Det har gett mig mycket rutin.
– Maja har också fått tagit för sig och spelat dem stora matcherna.

• Ser du någon likhet eller olikhet?

– Det skulle väl vara att vi båda är ganska fysiska av oss, vi är orädda och struntar i vad vi har framför oss. Vi bara kör på (bestämda), säger Ellinor

• Vi kommer också in på Tilde Hållstam som är på väg tillbaka.

– Jättekul att Tilde kommer tillbaka under hösten. Hon presterade superbra innan skadan, det är jättekul att hon är på väg tillbaka.

• Hon verkar vara en tjej med ett starkt psyke?

– Det har nog hjälpt henne mycket under rehaben.
– Sen var det bra och viktigt att hon fick vara med på resan som IKSU Ungdom gjorde, även om man såklart vill vara med på planen. Men att hon var med vid sidan av, säger Ellinor och åsyftar resan som ledde till IKSU Ungdoms SM-guld på innebandyfesten i Växjö i damjunior 17-klassen.

– Jag är jättetaggad på att göra en bra säsong, med tanke på hur den förra slutade.
Vi ska vara bättre än då, avrundar Ellinor Berling intervjun.

Anders Andersson


Tränare Lasse Bergström om Ellinor:
– Hög träningsmoral, bra närkampsspel och användbar på många positioner. Börjar få se lite mer av hennes offensiva kvaliteter nu, har ett otroligt bra skott som används för sällan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.