Hösten när Myra Aggestål gjorde debut i SSL

Myra Aggestål, nummer 98 på ryggen gjorde sin SSL-debut i IKSU i bortamatchen mot Huddinge IK i Storängshallen den 25 oktober 2015.

Till hösten har det hunnit och gått fem år sedan Myra Aggestål gjorde debut i SSL i IKSU-tröjan. Orangea rapporter var på plats den eftermiddagen i Storängshallen i Huddinge.
Myra fick hjälp av Iza Rydfjäll med inskolningen.

– Jag såg att hon skulle bli en spelare av rang, bollsäker som ung och ett landslagsspelare som alltid gör sitt yttersta och fick bra inskolning med Iza Rydfjäll, berättar Peder Hjortborg assisterande tränare i IKSU debutsäsongen.

Efter debuten borta mot Huddinge har det blivit ytterligare 111 SSL-matcher för Myra Aggestål som i december var med och vann sitt första VM-Guld i Neuchâtel, Schweiz.
Den teknings-säkra centern har gjort 20 seriemål och passat fram till 29, 49 poäng. Hon är därmed ett poäng ifrån 50 SSL-poäng. Lägg till två SM-Guld, 2017 och 2018. Två europacup-titlar, 2017 och 2019.

– Det var roligt och jag var smånervös inför matchen. Men man får inte tänka så mycket på det utan bara gå ut och köra, sa Myra Aggestål efter debutmatchen

Första säsongen med Ungdom blev det sex poäng på fjorton matcher (4 mål + 2 assist), det följde hon upp med att göra fyra mål och spela fram till tolv på 20 matcher förra säsongen.

Umeå IK fostrade centern Myra Aggestål (08/09-09/10) tog verkligen för sig och gjorde det bra i SSL-debuten mot Huddinge borta. Det syntes inte att det var hennes första match i den högsta divisionen. Innan matchen fick hon några enkla råd från lagkamraterna.

– Dom sa att jag skulle gå ut och köra och inte tänka så mycket, berättar 17-åringen som tycker att det var kul.

– Sen var det även ett högt tempo och man märket den stora skillnaden mellan division 1 och SSL, säger Myra Aggestål.

Hur var matchen?

– Jag tycker att den var ganska svängig, i den första perioden gjorde vi väldigt många mål snabbt (fyra inom loppet av nio minuter) och vi tog tag i matchen.
– I den andra perioden gjorde vi det ganska svårt för oss själva och vi fick inte över bollen till deras planhalva, men sen tog vi tag i det och då visade vi att det var IKSU som skulle vinna matchen

Hur kändes det för egen del, hur var debuten?

– Den var rolig och jag ska jobba vidare så att jag får komma upp i elit igen och spela, säger Myra Aggestål.

Hon upplever att tekniken och spelförståelsen är hennes styrkor som spelare och hon vill utveckla skottet och kunna bli ett större hot.
– Får jag till ett bättre skott så kan jag göra mer poäng och bli ett större hot.

Hur har du upplevt säsongerna i Ungdom?

– Jag tycker att det har gått bättre för varje år, både för laget och för mig själv. Vi har så många människor runt omkring oss som hjälper till, man får den hjälp man behöver – vilket är bra.

Vad tycker du att IKSU ska ta med sig från matchen?

– Att man ska hålla en jämn nivå och inte låta motståndarna ta tag i matchen. Det är IKSU som ska ha spelet hela matchen, dom är tillräckligt bra för att kunna ha matchen.

Anders Andersson

Fotnot: På de inledande fyra matcherna som Myra Aggestål har spelat med Ungdom i division 1 norra den här säsongen så har det blivit två mål och tre framspelningar. Ungdom spelade samtidigt som Elit under söndagen och vann med 9–1 borta mot Kiruna AIF.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.