Dokument: Alice Granstedt

Det har hunnit gått fem år sedan Alice Granstedt valde att lämna RIG för spel med IKSU. lördag den 31 januari 2015 kom hon att göra debut i SSL borta mot Pixbo.
Skellefteå-tjejen svarade för en assist i matchen, framspelning till Elin Tjärnströms 4–2 reducering. Men som många gånger förr var Pixbo och spel i Lisebergshallen ingen bra kombination för IKSU. Pixbo vann med 5–2.

– Jag såg henne på bortre och la en flipp, sen såg jag faktiskt inte hur det gick till när hon gjorde målet, var Alice Granstedt ord efter debuten om passningen till Elin Tjärnström.

Hur hon upplevde sin debut i SSL?

– Det var en del nerver och så innan, men jag hade samtidigt en bra känsla så det var bara in och köra, tyckte den då 17-åriga Alice.23 dagar senare, 22 februari närmare bestämt kom så första SSL-målet fört Alice när IKSU på bortaplan mötte Täby. Victoria Wikström spelade fram henne till målet som kom i slutet av matchen.Åter till debuten och vad hon tyckte om matchen som sådan?

–  Den var upp och ner, vi började den bra och satte press på dom och hade ingen respekt. Men sen kändes det som vi går tillbaka och Pixbo tog över mer och mer.
– Då efter känns det som att vi inte kom upp i det vi kan.

Andreas Harnesk och Johan Sjöström försökte laborera lite med femmorna för att få igång er
– Precis, synd bara att vi inte kom upp i den kapacitet som vi kan, men nu är det bara att glömma matchen och ladda om inför nästa (KAIS Mora den 15/2).

Närmast väntar Malmö kommande helg för Alice Granstedt och spel med F19-landslaget som möter Finland i en dubbellandskamp i Baltiska-hallen.

– Det ska bli kul och Finland är som vanligt ett fysiskt och duktig lag, men vi ska göra det vi är bra på och förhoppningsvis tar vi med oss två vinster därifrån, säger Alice Granstedt

Vad framförallt tar du med dig från debuten i SSL?
– Känslan, det var mycket nerver och sånt. Men jag hade en bra känsla inom mig och jag vet att det kommer släppa lite mer till nästa match när man blir mer bekväm i sin roll och kan släppa loss mer, avrundar debutanten.” Hon är en duktig två-vägsspelare som är orädd att ta för sig och kliva in i närkamper. Ingen man gärna möter i slottet då bollen ska in till vilket pris som helst.” säger Louisa Turton, lagkamrat i IKSU 2016-2019. LT spelar fortfarande i IKSU.Röster om Alice Granstedts debut i SSL

Andreas Harnesk numera tränare i Rönnby, men tränare i IKSU 2014/2015-2016/2017.

– Kul att ha Alice här, det är en bra tjej och ett grymt framtidslöfte. Men redan nu visade hon att hon har massor i sig, sen har hon tränat väldigt kort och behöver träna mer för att komma in i spelet.
– Men Alice visade upp ett fantastiskt spelsinne, teknik och känsla. Hon vill verkligen något och jag tycker att hon gjorde det bra med tanke på förutsättningarna.

Kan det vara en nyttig vitamininjektion till de andra spelarna, på det sättet att hon är ny och så…
– Ja, det tror jag och det är alltid bra med bra spelare, vi har härliga mål i truppen och då behöver man duktiga spelare för att kunna nå dem.
– Vi får en skön konkurrens i laget och många kommer få kämpa för att vi ska nå vårt mål.

Nathalie Jakobsson:
– Jag tycker att hon gör det väldigt bra, jag skulle säga att det var en grym premiär, den får hon vara riktig nöjd med. Hon är duktig och det känns väldigt bra att ha henne i laget.

Elin Tjärnström:
– Jag tycker att hon gör det riktigt bra och hon kommer med ett bra självförtroende från distriktslags-SM. Sen har hon kommit in med bra energi på träningen och det är ett bra tillskott för laget, roligt att hon valde att komma till IKSU.
– Ger vi henne lite mer tid så tror jag att hon kommer ösa in poäng.

Efter debutmatchen i Göteborg och premiärmålet borta mot Täby blev det ytterligare två mål och två framspelningar, sex poäng på sju matcher. I slutspelet gjorde hon två mål på nio matcher. Iksu åkte ur i semifinalen mot Rönnby. Ett Rönnby som förlorade finalen mot Kais Mora.

2015/2016 blev det tio mål och nio passningar på 16 matcher innan olyckan var framme och Alice drog korsbandet hemma mot Jönköping 16:e januari.
Men hon kom tillbaka i god inför SM-slutspelet säsongen efter 2016/2017. Borta mot Rönnby 29:e januari, nästan på året två år efter SSL-debuten.
På de nio matcherna som hon hann spela inför slutspelet noterades hon för tre mål och två framspelningar. I slutspelet blev det två mål och fyra pass för Skellefteå-tjejen.
Iksu vinner finalen mot Kais Mora med 4–1.

2017/2018 fick Alice göra debut i A-landslaget i Falun när Sverige mötte Finland i Finnkampen. Hon blev också uttagen till VM och efter en spännande final mot Finland i Bratislava, Slovakien så stod Sverige och Alice som världsmästare.
På 24 seriematcher blev det 22 mål, 13 passningar, 35 poäng. I slutspelet sju matcher, tre mål, fyra framspelningar, sju poäng. Ett av målen kom i finalen mot KAIS Mora. En final som IKSU vann med 4–1.
Dessutom är hon med och vinner Champions Cup med IKSU.

2018/2019 Hon är med och vinner champions cup med IKSU för andra gången i rad. Det hela spelas i Gävle.
På 22 matcher i serien blir det 18 mål, 13 passningar, 31 poäng.
Tio matcher i slutspelet, åtta matcher, två mål, fem pass, sju poäng.
Dessvärre åkte IKSU ut i semifinalen mot Täby som kom att vinna SM-guld den säsongen.

Så på 78 seriematcher i IKSU i SSL har Alice Granstedt svarat för 56 mål, 40 passningar, 96 poäng.

2019/2020 väntar spel i Schweiz i Dietlikon.med en av bästa vännerna Iza Rydfjäll. Dietlikon går den här säsongen till final i europacupen och förlorar där mot Täby.
Men hon får jubla ikapp med svenska landslaget när Sverige försvarar titeln ifrån Bratislava 2017 och vinner mot Schweiz i schweiziska Neuchatel. Johanna Hultgren avgör matchen i sudden. På grund av corona så bryts säsongen i Schweiz och det blev inget slutspel

Nu återvänder vi tillbaka till debutsäsongen i IKSU och efterföljande U19-landskamp nere i Malmö och Baltiska hallen. Två finnkamper och två matcher där Finland mönstrar ett spännande lag som innehöll systrarna Kauppi


En period. Mer än så behövde inte Alice Granstedt på sig när hon nätade för U19-landslaget i landskampen mot Finland.

– Jag tog emot en passning, såg Clara Forssén och fick tillbaka bollen och gjorde mål, berättar Alice Granstedt om målet som betydde 5–1 i en match som Sverige kunde vinna med 6–1.

Det har bara hunnit gått en vecka sedan Alice Granstedt gjorde sin debutmatch i SSL med Iksu. Pixbo på bortaplan och en utmärkt insats av 17-åringen som tog med sig en passningspoäng till Elin Tjernströms 4–2 reducering. 
När det svenska U19-landslaget spelade den första av två matcher mot Finland i Baltiska hallen, kom 17-åringen in i den tredje perioden och behövde bara några minuter på sig för att göra mål.Innan dess hade mycket handlat om hemmaspelarna. Ellenor Bengtsson Wester gjorde två mål, Marlene Lennartsson två plus ett och Ellen Rasmussen hamnade på ett plus ett. Inget dåligt facit på hemmaplan. – Jag tycker att vi gjorde en bra match, vi höll i bollen och gjorde det vi pratade om att vi skulle göra. 


Hur upplevde du matchen?

– Jag tycker att det var en bra match från vår sida, vi håller bollen och vi gör det vi pratade om att skicka raka uppspel, vi får ner bollen och skapade lägen utifrån det.Vad hade du fått för instruktioner innan matchen?

– Vi hade prata mycket om att göra raka uppspel eftersom dom spelar 2–2–1. Sen gå rakt på mål och visa att vi verkligen vill göra mål. Dom spelar väldigt fysiskt, vi har hårdnat till oss rätt så mycket från förra matchen vi spelade mot dom.

Vad tänkte du på när du kom in i den tredje perioden?

– Jag var väldigt laddad och satt och laddade upp första och andra perioden, det var jättekul att jag fick chansen. Det var bara att in och köra och njuta.

Målet?

– Jag får ett pass i mitten och ser Clara och passar till henne, sen hittar hon mig och jag får in den.

Straffen?
– Jag kom lite för mycket på högersidan, jag skulle ha gått lite mer vänster så jag verkligen lura in henne och sen dra. Men man lär sig av sina misstag och jag hoppas att nästa sitter.

Hur har veckan varit?

– Vi har kört tre träningar där vi har fokuserat mycket på att spela ihop femmorna och även BP och PP och uppspel, vi har försökt och fokuserat. Sen har vi käkat mycket god mat på hotellet, vi har laddat upp ordentligt, kört lite lekar för att bli tighta som grupp. Jag hörde att ni ska köra melodifestivalen team ikväll..
– Det blir en liten mellotävling tror jag och den hoppas jag att Marre har pratat ihop oss och vi ska vinna den tävlingen.

Vad går det att ta med sig från den här matchen?

– Jag tycker att vi är aggressiva i försvarszon det tycker jag att vi ska ta med oss till nästa match. Det känns som att direkt när de kommer ner med bollen är vi där och vinner tillbaka den. Första gången?
– Ja, kanonhall.– Vi är stolta över matchen, men inte nöjda, vi ska vinna nästa match imorgon.A-landslagets förbundskapten Åsa Karlsson var 2015 förbundskapten för U19-landslaget och vi pratade med henne efter den första av två landskamper.

Vad har du att säga om Alice insats?

– Hon kom in med ny energi och vågade hålla i bollen och sen var det kul att hon fick göra mål, men vi visste om att hon är duktig.

Vad tror du att flytten till IKSU kommer att ge, betyda för Alice?

– Jag vet inte, men enligt henne själv så tycker hon att det är rätt steg och då är det säkert det. Hon känner sig mogen för att spela i SSL, hon har säkert tänkt igenom detta och det kommer säkert bli bra i slutändan.

– Sen är det alltid svårt att ta ett stort steg från division 1 till SSL och ett topplag. Hon har tränat med dem och känt på miljön, vad jag förstod gick det bra i premiären mot Pixbo.

– Jag såg den inte själv, hon tyckte att det gick bra, bra debut och kollegerna har jag förstått, de som är lite mer rutinerade, var nöjda med hennes insats. Alice ska bara vara Alice och lära sig, ta och jobba i tempot och spelet.
– Man kan kanske inte tro att hon kan dominera som hon har gjort i division 1, och distriktslags SM, det är en helt annan idrott och helt annat spel som IKSU har. Det kommer.

Vi pratade även med Karolina Widar som liksom Åsa Karlsson ingår runt A-landslaget numera, men som var med som ledare i U19 2015.

Om du får prata fritt om Alice Granstedt?

– För det första är hon väldigt mogen som person och spelare, vilket märks på planen, perfekt lagkapten, stöttar andra och vill att det ska gå bra för andra runt sig. Sen har hon allt det andra innebandymässigt, rapp i steget, bra handleder, bra passningsläggare.

– Jag tycker att hon är en komplett innebandyspelare och lagkamrat om jag får säga, det är också viktigt framåt och bygga ett lag. När man börjar med spelare är det bra att kunna bygga ett lag kring en spelare, att den har rätt inställning och det blir en kultur för resten av laget. Jag är jätteimponerad av henne.

Om SSL-spelet för Alic
e…

– Spännande tycker jag, helt rätt att prova, hon sa att känns det rätt i magen ska man göra det och tänka lite på sig själv också. Hon kan absolut vara en SSL-spelare och viktig sån. Det tycker jag var klokt av henne och IKSU. Hon kan bli en slutspelsjoker Absolut.

– Hon passar in i alla typer av formationer. Hon är inte beroende av att ha en lekkamrat, men hon kan ha en lekkamrat och två grovjobbare bredvid sig och ändå få till det. Det går att ha många olika spelartyper runt henne och ändå bidrar hon och gör någonting bra.

Kan bli en ny Madelen Jonsson…

– Det gäller att hitta de sista pusselbitarna. ibland kan det vara något sådär, jag vet att i Rönnby värvade vi in tvillingarna Lindgren inför ett slutspel vid den här tidpunkten, som blev våra pusselbitar till att det verkligen fick stäm i allting och ny energi och något nytt och det vart guld.Så det kan mycket väl vara de små grejerna som gör att klickar helheten.Vi avrundar detta dokument med ett par ord ifrån Iza Rydfjäll.

Vad är det som gör henne till en såpass bra spelare som hon är? Hur är personen Alice?

– Hon är en fantastik spelade, en grym tvåvägs-center. Hon har en bra blick för spelet och har en förmåga att hitta bra vägar att gå rakt på mål. Hon är en spelare som inte är rädd på banan. Hon vågar bryta mönster och vinner alltid sina dueller på banan. Hon spelar med mycket pondus.

– Alice är en av mina bästa vänner. Hon har en fantastisk personlighet. En härlig tjej som man får skratta mycket tillsammans med. Omtänksam och ödmjuk.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.