Wilma Johansson är redan där.
Jonna Sjöberg knackar på dörren.

Men frågan är om Kajsa Johansson är nästa forward från Rönnby in i landslaget?
Tränaren Andreas Harnesk är övertygad.

– Kajsa är en fantastisk människa och spelare, för mig är hon given i landslaget. Hon ska vara ordinarie och inte bara fylla ut truppen, säger Andreas Harnesk och fortsätter;
– Kajsa är väldigt ambitiöst, bra defensivt, bra på att löpa upp i ytor och göra andra bättre. Men hon är också bra på att göra poäng själv.

Orangerarapporter befann sig på plats när Rönnby spelade borta mot Karlstad i svenska cupen. Det var en jämn tillställning där Västerås-laget kunde rycka ifrån i den andra perioden. Laget hade en 2–7 ledning att gå på inför den tredje, en period där Karlstad ryckte upp sig från mittenakten och tvingade Andreas Harnesk och Rönnby att ta time out på slutet för att samla sig och gå för att vinna perioden. Nu blev det 1–1 i tredje, men 3–8 och avancemang till semifinal för ett Rönnby som om någon timme möter Thorengruppen borta.

– Karlstad är tuffa, dem är fysiska och är bra defensivt, dem har ett gäng skickliga individer. Jag tycker att det var en bra prövning för oss. Karlstad är väldigt starka på att få in bollen i slottet, vi har en massa saker som vi kan lära oss av i den här matchen och gå hem och analysera.

– Vissa saker tycker jag att vi gjorde väldigt bra, fram för allt bitar av matchen, medan vissa saker får vi kolla lite på, säger Harnesk som är inne på sin tredje hela säsong med Rönnby. Han kom till staden och laget under säsongen 19/20.

Vi frågade Kajsa Johansson vad Andreas Harnesk brukar pusha på i spelet…

– Att gå på omställningar, backcheck, täcka skott, sätta dem, då får vi omställningar, säger forwarden som den här säsongens hittills har svarat för sju poäng (3+4) i SSL på de fyra första matcherna, i cupen har det blivit tio (6 + 4).

Vad gäller cupmatchen mot Karlstad vet inte 19–åringen om man ska ta med sig mycket till matchen i eftermiddag.

– Jag tycker inte att vi gjorde en jättebra match, det finns mycket att slipa på men samtidigt ska vi köra vårt aggressiva spel i pressen, inte ge dem så mycket tid, gå på omställningarna vi får, ta vara på lägena, stänga ner deras.

Det är inte bara en match i toppen mellan två lag som är obesegrade utan för backen Camilla Lundin blir det en kärt återseende av Umeå som var hennes hemstad i åtta år, dels som student men även som spelare i IKSU Ungdom, IKSU och IBK Dalen. I IBK Dalen var hon även lagkapten.– Det ska bli jättekul, oturligt nog är halva familjen borta, så bara halva kommer och hejar. Men det ska bli en rolig kraftmätning mot dem, Thorengruppen är otroligt bra, det blir ett bra test för vad vi klarar av och vad vi kan lära oss utifrån den matchen. En bra lärdom, menar Camilla Lundin på.

* Hur har du upplevt din start på säsongen i Rönnby?


– Den har känts bra faktiskt, jag har fått mycket förtroende och har spelat med jättebra spelare. Jag har kommit in i det bra, back har jag tränat som innan, så det har inte varit helt nytt även om det är en annan grej än vad jag är van vid.
– Jag tycker att det har gått bra utifrån dem förutsättningarna jag har haft.

* Vad krävs för att vara en bra back?


– Det är väl lite allt möjligt, men jag tycker det är roligast med en offensiv back, rent uppspelsmässigt kan jag bidrag mycket.
– Med mitt lugn men också viktigt att vara bra på spelvändningar, det ger mycket och det gör man många mål på. Att våga spela snabbt och ta sig ur situationer. Sen krävs den fysiska delen rent försvarsmässigt som jag behöver jobba lite på, skrattar Camilla som känner att hon har fått en nytändning i Rönnby.
– Det känns absolut så, det är kul att få köra back faktiskt, det har ändå gett ganska mycket.

Tillbaka till tränaren Andreas Harnesk som fick ge sig ut på målvaktsjakt när landslagsaktuella målvakten Cornelia Palmér fick kasta in handduken för spel över en överskådlig tid på grund av smärta.

– Det är först och främst en fantastisk tjej och målvakt som man saknar, jag lider med att hon inte kan spela och att hon har så ont i kroppen. Det känns, jag unnar henne att köra.
– Det är nog en bit kvar tills hon kan köra.

* Hur tycker du att dem andra målvakterna har gjort det hittills?

– Väldigt bra, det var jobbigt för oss att behöva fylla hål för Cornelia. Hon är landslagsmässig, väldigt duktigt och bra i gruppen. Vi tyckte den delen var jobbig och vi försökte vara väldig noggranna med vad vi skulle ha i stället och där utifrån att Cornelia är fantastisk så känns det omöjligt att fylla. Men Monika Schmid och Emma Frisk är hur bra som helst. Bra människor och bra i gruppen, ambitiösa och duktiga.

* Du har återförenats med Camilla Lundin inför den här säsongen…

– Det är ett väldigt trevligt återförenade tycker jag. Camilla är en väldigt härlig person, hon är bollskicklig och är väldigt bra att ha i en grupp. Trevlig, skön, en vinnarskalle som tränar hårt och ambitiöst. Hennes bästa innebandytider är framför henne nu – hoppas jag.

* Som back?

– Ja exakt, vi vill ha bollskickliga backar som är bra att fylla på i anfall som är skickliga på spel och så, hon passar perfekt in på det.

* Hur ska det bli att få återvända till Umeå?

– Det är alltid kul, många trevliga människor uppe i Umeå, det vet du om också. Man gillar att träffa dem, fram för allt är det en jäkla prövning att möta IKSU/TTG eller vad vi nu väljer att kalla dem, säger Andreas Harnesk.

Vi återvänder där till Kajsa Johansson och frågar henne hur hon har upplevt inledningen på tredje säsongen i SSL?

– Jag tycker att den har börjat bra och vi är i princip ett helt nytt lag som kör, vi kommer in i det mer och mer. Jag tycker att det har börjat bra.

* Vad har en spelare som Camilla Lundin tillfört till laget? (Kajsa spelar i samma formation som Camilla)


– Trygghet med boll på backen, värdera bra när hon ska skjuta och passa när hon ska passa, när hon ska ta det lugnt och så. Jag tycker att hon har gjort det väldigt bra, tycker Kajsa Johansson.

* Vad ska vi förvänta oss av Rönnby som lag?

– Ett lag med mycket fart som går på omställningar, att vi kör en aggressiv press i försvarsspelet generellt och effektiva, säger Kajsa och jag försökte ställa den frågan som alltid är svår att svara på, men om hon fick beskriva sig själv som spelare/hennes styrka som innebandyspelare.
– Jag skulle säga att jag alltid försöker ge hundra procent i allt. Sen vill jag vara en spelande spelare

Vi återvänder till Andreas Harnesk för några slutord.
* Hur ser du på eran inledning på säsongen?


– Det är tidigt i vår process, vi har många nya spelare och unga spelare, vi har mycket att jobba på fortfarande. Vi gör misstag och så, men jag tycker att vi lär oss snabbt och anstränger oss och vi går framåt, det är väl det viktigaste nu.

– Jag vet att vi inte är perfekta nu, vi är ojämna och så. Men fortsätter spelarna och vi laget att jobba så här så är det väldigt roligt att se utvecklingen.

– Jag fram emot matchen. Vi får prövas och lära oss mycket. Det är härligt.

16:00 Thorengruppen-Västerås Rönnby IBK.

Anders Andersson
anders.andersson@andersa.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.